Economie & Bedrijfskunde

Teaching & Learning Centre EB

Welkom op de pagina van het Teaching and Learning Centre Economics and Business. Op deze pagina vind je tips en informatie voor jouw onderwijs.

Op zoek naar iets anders? Check dan de tegels onderaan deze pagina voor meer informatie per onderwerp. Deze website wordt voortdurend geüpdated en aangevuld. Mocht je onderwerpen missen, stuur gerust een email naar tlc-eb@uva.nl.

Laatste update website: 12 maart 2023

Uitgelicht

TLC conferentie 30 maart 2023

Met plezier nodigen we alle docenten van UvA Economie en Bedrijfskunde (EB) uit voor onze aankomende onderwijsconferentie op donderdag 30 maart. Dit is een uitstekende gelegenheid om waardevolle inzichten, kennis en ervaringen uit te wisselen. Via deze link kun je je inschrijven.

Programma

13.00 Ontvangst in REC M0.01
13.30 Opening door Prof. Dr. Roel Beetsma (Decaan)
13.35 Welkomstwoord door Prof. Dr. Peter van Baalen (Directeur College Economics and Business)
13.45 Keynote speech door Drs. Sharon Klinkenberg (Docent, Communicatiewetenschap)
14.45 Pauze
15.00 Workshop ronde 1 (Je volgt één van de onderstaande workshops)
>Toetsing Heroverwegen: Alternatieve Ideeën over het Toetsen van Studenten in een Active Learning Omgeving
>De Technologie achter ChatGPT: Mogelijkheden, Beperkingen en Uitdagingen voor Onderwijs
>Toetsing inzetten om leren te bevorderen: Hoe FeedbackFruits de prestaties van studenten kan verbeteren
15.45 Pauze
16.00 Workshop ronde 2 (Je volgt één van de eerdergenoemde workshops)
17.00 Receptie met borrel


Toetsing in actie: De kracht van evaluatie gebruiken
We nodigen je uit voor deze conferentie, omdat de inrichting van toetsing en feedback een substantieel effect heeft op het leren van studenten. Het soort toetsing opdrachten die we onze studenten vragen te doen, bepaalt hoe studenten de leeropdracht benaderen en welk studiegedrag ze gebruiken.

Samenvattingen workshops

Workshop 1

Titel: Toetsing Heroverwegen: Alternatieve Ideeën over het Toetsen van Studenten in een Active Learning Omgeving

Presentator: Philipp von Samson-Himmelstjerna

Abstract: In deze sessie verkennen we manieren om jouw ‘active learning’ lessen te gebruiken om beoordelingen te ontwerpen die direct aansluiten bij jouw activerende manier van lesgeven. We verkennen ook andere beoordelingsstrategieën die beter aansluiten bij de doelstellingen van active learning. Ook zal Dr. Giorgia Romagnoli vertellen hoe zij een aantal van deze strategieën in de praktijk verwerkt.

Deze workshop is geschikt voor docenten die hun beoordelingsmethoden willen heroverwegen vanwege de verschuiving naar active learning.

Workshop 2

Titel: De Technologie achter ChatGPT: Mogelijkheden, Beperkingen en Uitdagingen voor Onderwijs

Presentator: Dr. Jelke Bloem

Abstract: Iedereen heeft het over ChatGPT, en velen voorspellen dat het een grote impact zal hebben op onderwijs, leren, wetenschap en publiceren. In deze workshop laat Jelke Bloem van het ILLC – de thuisbasis van Amsterdams grootste onderzoeksgroep die taalmodellen bestudeert – jou kennismaken met ChatGPT en nodigt hij je uit te discussiëren over de plaats ervan in de universiteit. Hoe werkt het? Wat kan het, en wat kan het niet? Wat zijn enkele van de ethische en juridische dilemma’s bij het gebruik van deze technologie? We zullen enkele voorbeelden zien en er is voldoende tijd om jouw vragen te bespreken.

Workshop 3

Titel: Toetsing voor Leren: Hoe FeedbackFruits Student Prestaties kan Verbeteren

Presentator: Hakan Körlü & ICTO-FEB

Abstract: In deze sessie onderzoeken we hoe FeedbackFruits studenten kan helpen de leerdoelen te bereiken door middel van effectieve toetsing voor leren. De sessie geeft een overzicht van de voordelen van toetsing voor leren en de peer review functies in FeedbackFruits. Je neemt deel aan praktische activiteiten om te begrijpen hoe deze tool kan worden gebruikt om formatieve beoordeling te verbeteren en de betrokkenheid en motivatie van studenten te bevorderen. Aan het eind van de sessie heb je een beter begrip van hoe dit instrument de prestaties van leerlingen kan verbeteren en heb je praktische vaardigheden opgedaan om het in je eigen onderwijs te integreren.

Schrijf je hier in.

Zou je graag willen meewerken aan de conferentie en jouw ervaring delen?
Heb jij ideeën over het verbeteren van toetsing, of heb je al jouw toetsing ontwerp verbeterd en zou je graag jouw successen en verbeterpunten willen delen? Dan nodigen we je uit om mee te werken aan de conferentie door jouw ervaring en kennis te delen met jouw collega’s.
Neem dan graag contact met ons op via
tlc-eb@uva.nl.

Kijk terug op de TLC Conferentie van mei 2022

Lunch Sessie 2 februari

Elke donderdag in de tentamenweek organiseert het TLC-EB een on-campus Lunch Sessie van 12:00-12:45. Op 2 februari vond de meest recente Lunch Sessie plaats.

Het thema voor deze sessie was “Hoe haal je het meeste uit (studenten) groepswerk?” Tijdens deze lunch bespraken we het onderwerp en kwamen we tot de volgende conclusies:

  • We bespraken wat de regels zijn voor groepswerk toevoegen aan de eindbeoordeling. We leerde dat niet elke docent op de hoogte was van de meest recente Regels en Richtlijnen van de Examencommissie van de EB faculteit. Deze zijn hier te lezen.
  • Phillipp von Samson-Himmelstjerna nam de meest belangrijke regels met ons door voor het beoordelen van groepswerk; hoe bonuspunten gebruikt kunnen worden en hoe we kunnen omgaan met peer grading.
  • Het was erg zinvol om te leren dat FeedbackFruits een peer review tool heeft in Canvas waarmee teamgenoten elkaar kunnen beoordelen – een rubriek is bijgevoegd.
  • Wat belangrijk is om te weten met betrekking tot groepswerk is dat je als docent altijd eindverantwoordelijke bent voor het cijfer, ook wanneer groepsgenoten een cijfer geven.

Meeliften & groepsdiversiteit

 Siri Boe-Lillegraven deelde hoe ze omgaat met de kwesties rondom groepswerk en hoe ze dit verwerkt in de Canvas pagina van haar vak. Een paar interessante tips:

  • Om de diversiteit tussen groepsgenoten te verbeteren, kan je de studenten groepen laten vormen op basis van project/onderwerp interesses.
  • Om meeliften te verminderen kan je de groep een verklaring aan de eerste pagina van hun project laten toevoegen waarop staat dat elke groepsgenoot heeft meegewerkt aan het eindproduct en dat ieder verantwoordelijkheid neemt voor de inhoud.

Plagiaat

  • Een verklaring van de groep kan ook gebruikt worden om de originaliteit van het werk en hun kennis van de plagiaatregels aan te geven.
  • Daarbij is het belangrijk om te weten dat de recentelijke omstandigheden rondom ChatGPT heeft geleid tot veranderingen. Klik op de volgende link voor meer informatie.

Wil je terugkijken op deze sessie? Een opname van de sessie is hier te vinden.

Download hier de slides van Phillipp von Samson-Himmelstjerna

De volgende Lunchsessie zal plaatsvinden op 1 juni en het onderwerp zal zijn ‘Student Betrokkenheid en Motivatie’

Schrijf je hier in voor de aankomende sessie.

TLC Magazine: Kalender, Inspiratie, Support en Meer

Dit jaar publiceren we het eerste nummer van het Teaching & Learning Centre EB Magazine. We hopen dat je het met plezier leest.

TLC Workshops

In het 2022-2023 academische jaar organiseert het TLC EB 3 periodieke workshops:

  • Active learning strategieën voor het bevorderen van face-to-face onderwijs
  • Diversiteit en inclusie
  • Canvas introductie

Lees meer en schrijf je hier in voor een datum die jou uitkomt.

Kijk terug: TLC Conferentie (mei 2022)

Woensdag 11 mei organiseerde TLC EB een conferentie over Active Learning: Hoe haal je het meeste uit on-campus onderwijs? Samen met 50+ docenten en collega’s luisterden we naar Paul Kirschner, emeritus hoogleraar onderwijspsychologie, toen hij in ging op het concept van Active Learning, samen met Peter van Baalen die uitlegde welke rol Active Learning gaat spelen binnen onze faculteit. Na het plenaire gedeelte gingen allen naar de workshops, die in twee rondes rond drie onderwerpen waren georganiseerd: Active Learning; Educational Practices & Live Cases.

Bekijk de aftermovie of download de gebruikte materialen hier.