TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
De Universiteit van Amsterdam wil hoogwaardig onderwijs bieden aan alle studenten. De UvA Teaching & Learning Centres (TLC) ondersteunen docenten in hun professionele ontwikkeling. Het TLC-netwerk biedt onderwijskundige expertise en begeleiding zodat docenten zich verder kunnen ontwikkelen, passend bij hun voorkennis en interesses.
In het aanbod staat centraal dat álle docenten aan de UvA het beste uit hun lesgeven kunnen halen. Het gaat daarbij om méér dan didactisch handelen: ook het ontwikkelen van een onderzoekende houding ten opzichte van het eigen onderwijs is belangrijk. Op die manier kunnen docenten hun onderwijs blijven verbeteren, op basis van onderwijskundige inzichten. Docenten kunnen onderwijsexpertise ontwikkelen op verschillende niveaus. De basis voor iedere docent is het behalen van de BKO (Basis Kwalificatie Onderwijs), gericht op les- en cursusniveau. Afhankelijk van je interesse, positie en mogelijkheden kun je na de BKO kiezen voor verdieping binnen hetzelfde niveau of ontwikkeling op een ander niveau, zoals opleidings- of facultair niveau.
De UvA Teaching & Learning Centres ondersteunen ook bij het voortdurend (door)ontwikkelen van opleidingen door middel van verschillende programma’s. Lees meer over programma’s op opleidingsniveau.
Klik in de afbeelding om het aanbod te bekijken.
Op alle niveaus kun je kiezen met welke focus je je wilt ontwikkelen, iets wat tijdens je loopbaan kan veranderen.
Onderwijsonderzoek doen
Wil je als docent zelf bijdragen aan nieuwe kennis door zelf onderzoek te doen in je onderwijs? Dan kun je een aanvraag doen om deel te nemen aan het Onderwijs Onderzoek Fellowship programma waarin je begeleid wordt in het doen van onderwijsonderzoek.
Onderwijskundig Leiderschap
Heb je de ambitie om een leidinggevende rol te vervullen, bijvoorbeeld als opleidingsdirecteur of onderwijsdirecteur? Dan volg je eerst de Senior Kwalificatie Onderwijs (SKO) en daarna de Leergang Onderwijs Leiderschap (LOL).
Collega-docenten ondersteunen
Of zou je als coach of trainer collega’s ondersteunen? Dat kan door intervisiebijeenkomsten met collega’s te begeleiden. Het kan ook binnen de BKO en SKO, maar ook binnen het Zichtbare leerlijnenprogramma waarin docententeams getraind worden om de samenhang en opbouw van hun opleidingscurriculum.
Excellent doceren
Wil je je verder ontwikkelen en een nog betere docent worden? Kies dan voor het volgen van korte cursussen en workshops op een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld Feedback, HOT moments, Gen AI of Storytelling. Of voor de track Toetsing of Meesterschap in Onderwijsontwerp, waarin je in meerdere bijeenkomsten echt de diepte ingaat.
TLC in de faculteit biedt cursussen en workshops specifiek gericht op docenten van de faculteit. Bekijk per faculteit welke workshops en trajecten er te volgen zijn:
Economie & Bedrijfskunde Faculteit der Geneeskunde Faculteit der Geesteswetenschappen Faculteit der Rechtsgeleerdheid Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica