TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
In september 2021 is het UvA TLC-netwerk gestart met het interfacultaire ‘Education Research Fellows Programme’. Het programma ondersteunt UvA-docenten bij het doen van onderzoek naar de eigen onderwijspraktijk en draagt zo bij aan de Scholarship of Teaching and Learning (SoTL) aan de UvA. Het doel hiervan: meer inzicht krijgen in het leerproces van studenten en het verbeteren van het onderwijs.
Activiteiten en begeleiding vanuit het programma
UvA-docenten die deelnemen aan dit programma zetten 2 jaar lang 1 dag per week hun eigen SoTL-project op en voeren die vervolgens uit. Daarnaast biedt het Education Research Fellows Programme maandelijkse bijeenkomsten in de vorm van gastcolleges of werksessies. De fellows krijgen ook individuele ondersteuning door een mentor met kennis en ervaring in het doen van onderwijsonderzoek. Hun (voorlopige) resultaten worden gedeeld in een symposium dat het programma jaarlijks organiseert.
18 docenten namen deel aan de eerste lichting van het programma, die liep van september 2021 t/m juli 2023. 14 docenten nemen deel aan de tweede lichting van het programma en zijn in september 2023 begonnen.
Doelen van het Research Fellows Programma
18 docenten namen tussen september 2021 en juli 2023 deel aan de eerste lichting van het programma. Lees meer over hun onderzoeken en resultaten.
De tweede lichting fellows is in september 2023 van start gegaan. In onderstaand overzicht lees je welke fellows met hun onderzoek zijn begonnen.
Over het onderzoek
Teaching ‘Difficult’ Topics
De huidige studenten gebruiken de kritische lens waarmee we onze aankomende sociale wetenschappers leren de wereld te bekijken, om hun eigen onderwijs aan de UvA kritisch te benaderen en vraagstukken zoals sociale ongelijkheid, racisme, seksisme, validisme, homofobie, milieurechtvaardigheid en ‘Westers’ academisch hegemonie te bevragen. Dit project onderzoekt kwalitatief de ervaringen (centrale zorgen, belangrijkste klachten, behoeften en wensen) van studenten en docenten aan de FMG met betrekking tot dergelijke ‘moeilijke’ onderwerpen in de academische wereld. Geïnformeerd door Kritische Pedagogiek, wordt in dit onderzoeksproject het hoger onderwijs in een historische en politieke context geplaatst, en worden de traditionele machtsdynamieken van kennisdragers (docenten) en ontvangers van kennis (studenten) doorbroken.
Over het onderzoek
Clinical competences in Extended Reality: Train before you treat
Het extended reality trainingstool, Dente, heeft als doel om de overgang van bachelor tandheelkundestudenten van preklinische naar klinische training te verbeteren, waardoor hun academische prestaties, zelfvertrouwen en welzijn worden bevorderd. Master 1-studenten worden verdeeld in controlegroepen en studiegroepen en ondergaan aanvankelijk fysieke modeltests (T0). De studiegroep krijgt extra Dente-training onder begeleiding van een beoordelende docent, terwijl de controlegroep reguliere sessies bijwoont zonder Dente. Beide groepen doen vervolgens een modeltest (T1), die zal worden vergeleken aan de hand van een rubric. De zelfperceptie van de studenten, hun zelfvertrouwen en hun tevredenheid met de simulator zullen via een vragenlijst worden beoordeeld. Daarnaast wordt ook de educatieve validiteit van de simulator in overweging genomen.
Over het onderzoek
Universiteiten hebben een snelle toename gezien in het aantal docenten voor onderwijstaken. Om hun onderwijsbekwaamheid te versterken, bevorderen universiteiten de loopbanen van docenten door middel van professionele ontwikkelingsmogelijkheden. Een van deze initiatieven is een structurele beleidsallocatie van 0,2 fte voor de wetenschappelijke ontwikkeling van onderwijzend personeel aan de Universiteit van Amsterdam. Inzicht van het gedrag van academische docenten ten aanzien van hun wetenschappelijke ontwikkeling is nodig om toekomstige implementatiestrategieën voor professionele ontwikkeling af te stemmen. Dit onderzoek gaat ervan uit dat de wetenschappelijke ontwikkeling van docenten kan worden geconceptualiseerd als de ontwikkeling van een ‘onderzoeksgerichtheid’; zowel als consumenten als producenten van onderzoek – om hun praktijk te verbeteren en bij te dragen aan de kennisbasis over onderwijs voor docenten.
Bekijk UvA profiel van René Glastra-van Loon
René Glastra-van Loon is tevens didactisch adviseur en opleider bij UvA Teaching & Learning Centres (TLC-Centraal).
Over het onderzoek
Using literature as a tool in language education class and how to assess
Traditionele taalmethoden benadrukken vaak grammatica en woordenschat, maar missen authenticiteit. Het integreren van literatuur biedt een meer holistisch begrip van taal en cultuur. Ik zal een literair onderzoek uitvoeren. Op basis van dit onderzoek zullen teksten worden geselecteerd, en nieuwe soorten beoordelingen zullen worden getest. Studenten zullen worden gevraagd om een vragenlijst in te vullen voor en na de cursus om de cursus en de beoordelingen te evalueren.
Over het onderzoek
MDTM Simulatie training
Wat: Multidisciplinaire teamvergaderingen (MDTM) zijn vergaderingen met zorgprofessionals van verschillende disciplines en beroepen waarin individuele patiëntcasussen worden besproken om de diagnose en/of behandeling vast te stellen. MDTM’s bieden een kans om de interprofessionele vaardigheden van zorgstudenten te trainen, wat, gezien het veranderende zorglandschap, nu zeer belangrijk is. In de master Geneeskunde krijgen studenten MDTM-simulatie-training en moeten ze deelnemen aan MDTM’s tijdens hun co-schappen.
We willen het (ervaren) teamproces onderzoeken (overschrijden studenten de grenzen van hun eigen discipline?), de kwaliteit van de diagnose en behandeling en de procesbegeleiding van de docent tijdens de MDTM-simulatie-training.
Waarom: Om de kwaliteit van de training te verbeteren.
Hoe: Door audio-opnamen te maken van de MDTM-simulatie en de app Equitymaps te gebruiken, vragenlijsten te ontwikkelen over grensoverschrijding voor de studenten en focusgroepen op te zetten voor de docenten en studenten.
Over het onderzoek
Care for Courses
Ken je een cursus met lage slagingspercentages of ongunstige beoordelingen jaar na jaar? Ik wed van wel: dit zijn de cursussen waar studenten (jij?) nachtmerries van hebben. De docent heeft verschillende verbeteringen geprobeerd, maar het werkte gewoon niet. Frustrerend voor zowel docent als studenten! Ons nieuw gestarte multidisciplinaire Care for Courses team helpt de docent door de diepliggende oorzaken te analyseren en veelbelovende interventies voor te stellen. Het Care-team bestaat uit een data-analist, een onderwijsspecialist, een toetsingsspecialist en natuurlijk de docent. Hoe maken we dit multidisciplinaire Care for Courses team effectief en efficiënt? In dit onderzoek wordt een systematische aanpak voor het Care-team ontwikkeld en getest.
Over het onderzoek
In de onderwijspraktijk kunnen Intense Longitudinale Methoden (ILM) helpen om leerervaringen te begrijpen en te verbeteren. Door frequente, realtime gegevens te verzamelen over de activiteiten, emoties en betrokkenheid-niveaus van studenten, krijgen docenten inzicht in en kunnen ze ingrijpen in geïndividualiseerde leertrajecten. ILM stelt studenten in staat om na te denken over hun leerprocessen, ondersteunt docenten bij het verfijnen van instructiestrategieën en helpt administrators bij het vormgeven van institutioneel beleid. Ondanks de voordelen, brengt ILM uitdagingen met zich mee, zoals een overvloed aan gegevens en privacykwesties, die een zorgvuldige implementatie vereisen. Met behulp van mobiele technologie en geavanceerde analysetechnieken biedt ILM een veelbelovende weg voor gepersonaliseerd en responsief onderwijs, afgestemd op de zich ontwikkelende behoeften van studenten.
Over het onderzoek
Transdisciplinair onderwijs: Bevordert het gebruik van een simulatie-instrument in een vak de ontwikkeling van studenten in de kernaspecten van transdisciplinair onderwijs?Dit onderzoek bestudeert de betekenisvolle en haalbare manieren waarop niet-academische perspectieven kunnen worden opgenomen in het hoger onderwijs. Deze transdisciplinaire integratie leert studenten hoe om te gaan met onzekerheden en belangen van belanghebbenden terwijl ze zinvolle oplossingen voor maatschappelijke problemen ontwikkelen, en draagt bij aan het perspectiefnemend vermogen van studenten. Het creëren van verbindingen tussen studenten en externe actoren in de context van een opleidingsprogramma is echter uitdagend, onder andere vanwege plannings- en beschikbaarheidsproblemen. Daarom zal in dit onderzoek een simulatie-instrument worden ontwikkeld en getest, dat in cursussen kan worden gebruikt om een situatie na te bootsen waarin niet-academische stemmen worden betrokken.
Overige fellows (informatie over onderzoek volgt)
Naam | Faculteit |
Inge van der Welle | FMG |
Nicos Starreveld | FNWI |
Carlos Serrano | ACTA |
Dora Achourioti | AUC |
Sandra Cornelisse | FNWI |
Dominic Teodorescu | FMG |
Regina Nockerts | FMG |
Hieronder vind je artikelen gerelateerd tot het education research fellows programma.
De SIG Scholarship of Teaching and Learning (SoTL) wil docenten bij elkaar brengen die geïnteresseerd zijn in onderzoek naar hun eigen onderwijs.
Honderden academici van over de hele wereld kwamen bijeen om het te hebben over Scholarship of Teaching and Learning (SoTL). UvA TLC-onderzoekster Svenne Groeneweg hostte hier samen met drie andere panelleden van verschillende hogeronderwijsinstellingen een sessie over de verschillende SoTL-programma’s.
Onderzoeksfellow Joost van Kordelaar (FMG, voorheen FNWI) onderzocht rubrics als beoordelingsinstrument binnen het thema (Formatieve) beoordeling en feedback. De psychometrische eigenschappen van rubrics en de beoordelaarstevredenheid vormden de kern van zijn project. Hij ontwikkelde een dashboard waarmee beoordelaars psychometrische eigenschappen, zoals validiteit en betrouwbaarheid, van hun rubrics kunnen analyseren. Daarnaast onderzocht hij de beoordelaarstevredenheid over rubrics met een vragenlijstonderzoek.
Rosanne van Wieringen (IIS, voorheen FMG) is 1 van de onderzoeksfellows die haar eigen onderwijspraktijk onderzocht met als doel: meer inzicht krijgen in het leerproces en verbeterd onderwijs. Rosanne deed onderzoek naar Impact Learning en wat transformatief leren volgens Placemaking studenten inhoudt.
18 docenten namen deel aan de eerste lichting van het Education Research Fellows Programma, die liep van september 2021 tot juli 2023. De eerste resultaten van de projecten zijn inmiddels bekend.
Met dit programma stimuleert TLC docenten om onderwijsonderzoek te doen als middel voor onderwijsinnovatie en professionele ontwikkeling van docenten.
Geactiveerd leren in plaats van enkel luisteren. Docent Esther Quadackers laat zien welke hulpmiddelen docenten kunnen gebruiken om leren actiever te maken.