TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Innovaties zoals ChatGPT hebben een nieuwe discussie aangewakkerd, waarin sommigen zich bezorgd uitspreken tegen deze technologieën, terwijl anderen deze innovaties juist volledig omarmen. De Special Interest Group (SIG) Educatief Gebruik van AI is gericht op genuanceerd onderzoek naar opkomende ‘Generative AI’ (GenAI) technologieën in het educatieve landschap. Hierbij ligt de focus op ethische en zinvolle toepassingen binnen onderwijs, toetsing en leerprocessen.
De SIG Educatief Gebruik van AI stimuleert verbinding door het vormen van een gemeenschap van UvA-docenten, -opleiders en -examinatoren. Leden van de SIG krijgen de mogelijkheid om inzichten en expertise uit te wisselen omtrent educatief GenAI-gebruik. Daarnaast ondersteunt de SIG interfacultaire samenwerking. Het doel is om GenAI op een ethische manier te integreren in het onderwijs. Dit betekent dat instrumentele adoptie van tools alleen mogelijk wordt als de gevolgen ervan zijn besproken. Hierbij komen ook aspecten aan bod zoals: de centrale rol van docenten, de dynamiek tussen studenten onderling, menselijke en ecologische waarden en ethische overwegingen in de context van AI.
Ben je docent, opleider, onderzoeker, examinator of beleidsadviseur met interesse in het raakvlak van AI en universitair onderwijs? Dan ben jij uitgenodigd om lid te worden van de SIG Educatief Gebruik van AI! Door lid te worden krijg je de kans om in contact te komen met een opkomende en groeiende gemeenschap, inzichten en expertise uit te wisselen en samen te werken aan nieuwe initiatieven. Of je nu ervaren bent in het gebruik van GenAI of onbekend bent met het onderwerp, iedereen is welkom!
Bekijk de kerngroep-leden hieronder.
Voor meer informatie en om je aan te melden kun je terecht bij coördinator Lela Mosemghvdlishvili (l.mosemghvdlishvili@uva.nl).
Vanaf november 2023 biedt de SIG Educatief Gebruik van AI regelmatig (hybride) bijeenkomsten voor leden, een samenwerkingsomgeving waar expertise wordt gedeeld en mogelijkheden om educatieve events te co-creëren. Wil je meer leren over het gebruik van AI in het onderwijs? Neem deel aan de dialoog over GenAI, 25 maart!
13.00-17.00, Amsterdam University Library
Ben jij een docent of opleider? En wil je meer weten over hoe Generatieve AI (GenAI) zinvol lesgeven en leren kan ondersteunen? Of je nu al bekend bent met het gebruik van deze technologie of niet, je bent van harte welkom om deel te nemen aan de dialoog over de waarden, angsten en toekomstige richtingen van GenAI. Dinsdag 25 maart krijg je de kans om je te verdiepen in GenAI en zinvolle gesprekken aan te gaan.
Dit evenement wordt gehouden in het Engels.
Dr. Lela Mosemghvdlishvili (zij/hen) heeft 15 jaar ervaring in het onderwijzen van bachelorstudenten en streeft ernaar vernieuwende pedagogische methoden te introduceren ter ondersteuning van betekenisvol en bevredigend onderwijs. Met de opkomst en het gebruik van GenAI-chatbots is Lela’s interesse verbreed in het integreren van innovatieve technologieën in een holistische pedagogie die de student centraal stelt. Ook is Lela vastbesloten om een balans te vinden tussen diepgaand (en langzaam gefaseerd) leren en technologisch ondersteund leren.
AI biedt veel kansen in het onderwijs, zowel aan studenten als aan docenten. Het gebruik hiervan brengt echter veel ethische vraagstukken met zich mee. De Instellingsplan-themabeurs ‘Verantwoorde AI: lesgeven en leren met AI’ ondersteunt UvA-docenten en -medewerkers bij het verbeteren en/of creëren van een onderwijsomgeving door ethische AI-technologieën hierin op te nemen.