ZLP-verdiepingstraject AI

Vakoverstijgende AI-geletterdheid

        Generatieve AI (GenAI) transformeert het hoger onderwijs in rap tempo en brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. We moeten ons aanpassen aan dit veranderende landschap door AI te integreren in onderwijs- en leerprocessen, terwijl we de kernwaarden van het academisch onderwijs behouden.

 

Het Zichtbare Leerlijnen Programma begeleidt opleidingen bij het systematisch ontwerpen van een AI-leerlijn of -leerlijndoel, op maat gemaakt voor hun behoeften en in co-creatie met het docententeam en gespecialiseerde trainers. Hierbij richten we ons niet alleen op de integratie van AI-geletterdheid van studenten in curricula, maar ook op de ontwikkeling van docenten. Zo worden zowel studenten als docenten binnen de context van hun opleiding voorbereid op een toekomst waarin AI een cruciale rol vervult.

 

Bachelor- en masteropleidingen die het Zichtbare Leerlijnen Programma hebben doorlopen en hun studenten willen uitrusten met AI-geletterdheid op curriculumniveau, kunnen zich nu aanmelden voor het verdiepingstraject AI van het Zichtbare Leerlijnen Programma.

Meer over het Zichtbare Leerlijnen Programma

 

Wat houdt het verdiepingstraject AI in?

Wij richten ons zowel op het ontwerpen van een leerlijn om de AI-geletterdheid van studenten te versterken als op het inzetten van AI om het leerproces te optimaliseren. Dit doen we door AI op een verantwoorde, zinvolle en systematische manier te integreren in het curriculum. Dit gebeurt niet alleen op vakniveau, maar ook vakoverstijgend en op programmaniveau.

Samen met docenten werkt een gespecialiseerd trainersduo – bestaand uit een ZLP-trainer met didactische expertise en een medewerker van een facultaire TLC met AI-expertise – aan het ontwikkelen van een leerlijn die aansluit op de behoeften van zowel studenten als docenten. Hierbij maken we gebruik van de leerlijnmethodiek om concrete leerdoelen, effectieve werkvormen en passende toetsing te ontwerpen. De nadruk ligt op het versterken van AI-geletterdheid bij studenten, het verbeteren van het leerproces en het verder ontwikkelen van de didactische vaardigheden van docenten.

Onze begeleiding omvat deskundig advies bij het ontwerpen van onderwijs- en toetsvormen die aansluiten op de gewenste leeruitkomsten. Het resultaat is een op maat gemaakte, vakoverstijgende leerlijn die AI integreert in het onderwijs en het leerproces van studenten verrijkt met behulp van AI-technologie.

Structurele aanpak in vier fasen

Het ontwerpen en implementeren van een AI-leerlijn volgt een structurele aanpak in vier fasen, binnen een tijdsbestek van twee tot drie maanden:

  • Startgesprek met de opleidingsdirecteur om wensen, deelnemende vakken en docenten, en de startdatum te bepalen
  • Plenaire startbijeenkomst met het docententeam waarin een blauwdruk wordt opgesteld
  • Docenten werken in kleine teams samen gedurende twee tot drie maanden aan de uitwerking van de blauwdruk en implementatie op vakniveau, met begeleiding van een gespecialiseerd trainersduo
  • Plenaire eindbijeenkomst voor integratie op curriculumniveau

AI als middel en doel, zowel voor studenten als docenten

Het ontwerp van een AI-leerlijn is gestructureerd rondom vier kwadranten en faciliteert het overwegen van vier verschillende perspectieven in de ontwikkeling ervan. Binnen dit kader kan AI zowel als middel als doel dienen, en tegemoetkomen aan de behoeften van zowel studenten als docenten.

AI-geletterdheid stelt studenten in staat om AI te begrijpen, toe te passen en kritisch te beoordelen. Dit omvat het opstellen van prompts, het herkennen van beperkingen, het uitleggen van gevolgen voor de maatschappij en het milieu, en het kritisch evalueren van door AI gegenereerde output. Door kritisch denken en integriteit te bevorderen, leren studenten AI verantwoord te gebruiken in diverse contexten. AI fungeert als veelzijdig hulpmiddel dat het leerproces versterkt, bijvoorbeeld als mentor, editor of onderzoeksassistent, om het leren te ondersteunen met gepersonaliseerde feedback, het verfijnen van kritisch denkvermogen en het stroomlijnen van taken.

Docenten kunnen daarnaast AI-toepassingen verkennen die relevant zijn binnen hun vakgebied. Ze identificeren praktijkvoorbeelden, leggen de betekenis voor het leerproces ervan uit en leren AI verantwoord in het curriculum te verweven. Deze aanpak stelt docenten in staat praktische AI-geletterdheid te ontwikkelen, waardoor ze kunnen innoveren en zich flexibel kunnen aanpassen binnen hun opleiding.

Meer informatie

Heb je vragen of interesse in het doorlopen van het ZLP en/of verdiepingstraject AI? Neem contact met ons op.

Meer informatie over het Zichtbare Leerlijnen Programma is te vinden op tlc.uva.nl/zlp.