Innoveren in het onderwijs?

Nieuwe Principal Educators gezocht

Ben jij docent of opleider, wil je je graag verder ontwikkelen en werk je graag mee aan vernieuwing binnen het onderwijs? Elk jaar zijn er nieuwe plekken voor Principal Educator (PE) bij de Faculteit der Geneeskunde UvA en de Centrale Opleidingscommissie (COC).

Bekijk hier de profielpagina’s van de Principal Educators

Wat zijn PE’s?

Principal Educators zijn ervaren docenten, opleiders of coördinatoren, die een stevig onderwijsproject willen aanpakken. In het Amsterdam UMC, Faculteit der Geneeskunde UvA, hebben we deze positie sinds 2012. Met de Principal Educators laten we zien dat we onderwijs en opleiden – en het onderzoeken, ontwikkelen en innoveren daarvan – belangrijk vinden. Een Principal Educator (PE) wordt dan ook, bij benoeming, voor minimaal drie jaar één dag per week (0,2 fte) vrijgemaakt van zijn of haar andere (klinische) taken. Zo kan de PE zich gedurende drie jaar, eventueel met een verlenging van nog eens drie jaar, intensief bezighouden met wenselijke innovaties in het onderwijs.

Profielen

Dit jaar zijn er twee profielen beschikbaar:
De dokter van morgen in de geneeskundeopleidingen (Ba en Ma Gen) (gezamenlijk profiel van de bachelor en master Geneeskunde) en
Traineeship weloverwogen en toekomstbestendig kiezen voor een medische vervolgopleiding (COC) (vanuit de Centrale Opleidingscommissie).
Een open profiel kan dit jaar wegens budgettaire redenen niet worden ingevuld.

Procedure

Benoeming van nieuwe PE’s vindt meestal plaats per 1 juli. Dit betekent dat in het voorjaar profielen worden opgesteld door de PE-adviescommissie, waarin vertegenwoordigers van de facultaire opleidingen en van de Centrale Opleidingscommissie (voor de medische vervolgopleidingen) zitting hebben. Tot 15 april is het mogelijk om je kandidaat te stellen door een voorstel – passend bij een van de twee profielen – in te dienen, vergezeld van het voordrachtsformulier, ingevuld met medewerking van je afdelingshoofd. Op 8 mei zijn er tussen 9 en 11 uur pitches gepland, waarin kandidaten hun voorstel kort kunnen toelichten aan enkele leden van de adviescommissie. Op grond van de ingediende voorstellen, het voldoen aan enkele criteria (de BasisKwalificatie Onderwijs dient bijvoorbeeld behaald te zijn), de ingeschatte haalbaarheid én het aantal beschikbare plaatsen, selecteert de commissie vervolgens de PE’s die worden voorgedragen aan de vice-decaan. In mei of juni krijg je bericht of je tot de geselecteerde kandidaten behoort.

Benoeming, begeleiding en community

Na de formele benoeming door de vice-decaan worden de PE’s uitgenodigd voor een gesprek, waarin ze hun voorgenomen project bespreken. Ook worden zij vanaf dat moment uitgenodigd voor PE-bijeenkomsten, waarin ervaringen en opbrengsten worden gedeeld, relevante sprekers iets komen vertellen en altijd de mogelijkheid is tot informeel netwerken tijdens de borrel na afloop. Ook zijn er opties om extra begeleid te worden, door collega’s met ervaring, door betrokkenen vanuit de opleiding waar het project voor wordt gedaan of door onderwijsspecialisten van het Teaching and Learning Centre of MVO Leerhuis. Ook de vice-decaan speelt steeds een rol in de begeleiding. Er zullen ook evaluatiemomenten zijn, waarop je gevraagd wordt om terug en vooruit te blikken. Na de eerste termijn van drie jaar wordt op grond van een evaluatie besloten of er voor een nieuwe periode van drie jaar geld wordt vrijgemaakt voor de continuering van je project. En ook als de financiering ophoudt, na drie of zes jaar, blijf je onderdeel van de PE-community en mag je de titel Principal Educator blijven voeren: PE word je voor het leven!

Interesse?

Lees de profielen.
Kies een focus die binnen een profiel past.
Beschrijf op het voordrachtsformulier onder 2. welk project jij wilt doen.
Beschrijf je onderwijs-cv op het voordrachtsformulier.
Leg je PE-ambitie voor aan je afdelingshoofd en laat deze het voordrachtsformulier aanvullen met diens aanbeveling en deze ondertekenen.
Stuur het voordrachtsformulier en eventueel aanvullende documenten aan principaleducatortlc@amsterdamumc.nl
Reserveer 8 mei van 9-11 uur in je agenda en bereid een pitch voor.

Voor vragen kun je je wenden tot Lydia van der Meij, stafadviseur Faculty Development, via bovengenoemd mailadres.