“Een filmpje kun je laten zien van begin tot eind en tussendoor pauzeren om even je verhaal toe te voegen, maar het mooie van deze Geoanimaties is dat je op de interactieve kaart onderdelen kunt aan- en uit klikken tijdens je verhaal. Je hoeft dus niet te pauzeren. Geoanimaties zijn een krachtige didactische tool om dingen te laten zien en uit te leggen. Je kunt zoveel of zo weinig informatie in de kaart laten zien als jij op dat moment nodig hebt voor je uitleg en aanpassen op het nivo van je publiek.
Dus als je bijvoorbeeld de vulkaanuitbarsting op Ijsland wilt uitleggen kun je je uitleg opbouwen door stap voor stap onderdelen erbij aan te klikken: de breuklijnen, de bewegingsrichting van de platen, spleten , de vulkanen zelf, ijskappen en gletsjers, de ouderdom van de gesteentes. Deze Geoanimaties zijn heel goed inzetbaar om tot de kern van je vakdidactiek te komen en daarin essentiële keuzes te maken voor de opbouw van je verhaal: hoe leg ik het uit, in welke volgorde, welke termen klik ik, afhankelijk van het nivo van het publiek, aan en eventueel weer uit.
Je kunt je verhaal makkelijk aanpassen aan brugklas, 6 VWO of een ander publiek door bijvoorbeeld ingewikkelde terminologieën weg te laten of juist wel in te zetten. Wij gebruiken de tool in de lerarenopleiding Aardrijkskunde hier aan de universiteit. Daarnaast ben ik ook bezig deze tool te promoten onder de docenten aardrijkskunde in het land, zodat ook zij ze in hun lessen kunnen gebruiken op de middelbare scholen. Het is een enorm pluspunt dat de geoanimaties online staan zodat iedereen er altijd gratis bij kan en ze later nog een keer zelf kan bekijken en mee “spelen”. Niet alleen docenten, maar ook studenten en middelbare scholieren.”