Online proctoring

covid-19
online onderwijs
surveilleren
toetsing

Surveilleren op afstand

Online proctoring maakt het mogelijk om online tentamens af te nemen met surveillance op afstand. De UvA gebruikt hiervoor de tool Proctorio. Het systeem herkent verdacht gedrag en geeft aan waar mogelijk fraude heeft plaatsgevonden. Online proctoring is een vorm van digitaal toezicht houden bij toetsen waarbij geen surveillant aanwezig is. Na de toets kan het opgenomen beeld, audio en schermmateriaal worden teruggekeken en wordt op deze manier frauderen tijdens het toetsen op afstand tegengegaan door digitaal te surveilleren. Op deze manier kunnen toetsen een eerlijke manier voortgang vinden.

Voor meer informatie over online proctoring kun je als docent kijken op de medewerkers A-Z lijst (https://medewerker.uva.nl/). Open het lemma ‘Online proctoring’.

Op de sharepoint omgeving van de ondersteunende dienst FS-BOL (https://bit.ly/2SbzS6R) vind je beleidsdocumenten en richtlijnen, instructies, handleidingen proctoring etc.

Het TLC FMG heeft in samenwerking met SURF een webinar gehost over de kansen en dilemma’s van online proctoring na corona. Lees hier het artikel over de highlights van dit webinar.

Voor vragen over digitaal toetsen en online proctoring kun je terecht bij de contactpersoon Digitaal Toetsen binnen de eigen faculteit (kijk hiervoor op de contactpagina van je eigen faculteit).