FRIS Festival – Een (re)generatieve break voor docenten en innovators

Stel je voor: Je komt aan in het centrum van Amsterdam. De winter en zijn donkere kleuren beginnen op te trekken en de eerste tekenen van de lente met haar frisgroene bladeren en warme zonnestralen zijn in zicht. Je komt de hal van SPUI25 binnen en ervaart de warmte en het enthousiasme om andere docenten te ontmoeten. Er staat je een stimulerende agenda te wachten die speciaal is samengesteld om de winterse somberheid te verdrijven en ruimte te bieden aan inspirerende lezingen, interactieve workshops en voedzame rustmomenten met gelijkgestemde- én andersdenkende docenten. Het is tijd voor het allereerste FRIS Festival.

Kom gezellig langs op 28 maart bij SPUI25 en TLC-Centraal! 

Meld je nu aan 

Wat is FRIS?

De UvA zet zich in voor de ontwikkeling van Fair, Resilient & Inclusive Societies (FRIS), waarin het welzijn van alle studenten, docenten en burgers is gewaarborgd. We leven in tijden van toenemende ongelijkheid en grote sociale, politieke en economische transities. Daarom rijst de vraag: welke rol kunnen wij als universitaire docenten spelen bij het doorgronden en aanpakken van dergelijke urgente kwesties in samenwerking met onze studenten? De Special Interest Group (SIG) FRIS geeft een innovatief antwoord op die vraag, samen met UvA-docenten die een FRIS-onderwijsbeurs hebben ontvangen en deel uitmaken van de FRIS-gemeenschap. We roepen nu alle geïnteresseerde docenten, studenten, ondersteunende stafleden en andere stakeholders op om met ons mee te doen op het FRIS Festival. En zo samen tot antwoorden te komen!

Wat kun je verwachten van het FRIS Festival? 

Wees welkom voor een middag vol inspirerende verhalen, interactieve workshops en vruchtbare verbindingen! We gaan aan de slag met vragen als:    

  • Hoe kunnen we het huidige onderwijssysteem opnieuw vormgeven en nieuwe betekenis geven aan onze onderwijspraktijken? 
  • Wat gebeurt er als we ons een alternatief onderwijssysteem voorstellen dat niet gedreven wordt door individuele competitie en prestaties, maar in plaats daarvan door samenwerking en community-building? 
  • Wat zou dit betekenen voor de ervaring van lerenden (studenten en docenten) en de betrokkenheid bij de universiteit als een plaats voor ontwikkelingsgericht leren?    
  • Wat kunnen andere docenten leren van de inzichten van de afgeronde en lopende FRIS-projecten? 

Programma

Tijd  Activiteit 
13.00-14.00  Welkomstwoord en inspirerende lezingen (plenair) – Welke maatschappelijke uitdagingen drijven jouw passie voor lesgeven? | Met bijdragen van FRIS-leden Mieke Lopes Cardozo, Sanjay Bissessur en Hülya Kosar-Altinyelken

 

14.00-14.30  Verbindende pauze
14.30-15.30   

Interactieve workshops door FRIS-beurshouders:

Workshop 1: Diversity matters matter | Door Ceren S. Abacioglu met ondersteuning van Sneha en Chei 

Workshop 2: Deep Democracy: Throwing arrows and how to use polarization | Door Neeltje Schrofer

Workshop 3: The Contact Zone: experimenting with film in transdisciplinary learning | Door Blandine Joret

Workshop 4: Diversity in and around the UvA classroom – The Good, The Bad, and The … Best practices (cocreated in this workshop) | Door Irene van Driel en Sindy Sumter

FRIS Stilteruimte

Bekijk hier de inhoud van de workshops

15.30-15.45  Voedzame pauze
15.45-16.45  Omdenken van onderwijs voor een FRIS-wereld (plenair) | Door Koen Wessels
16.45-17.15  Borrel 

Kom gezellig langs op 28 maart bij SPUI25 en TLC-Centraal!

Meld je nu aan 

Over de SIG FRIS

De Special Interest Group Fair, Resilient & Inclusive Societies (FRIS) is een initiatief van TLC Central (UvA Teaching and Learning Centres) in samenwerking met het Instituut voor Interdisciplinary Studies (IIS). De UvA zet zich in voor het ontwikkelen van rechtvaardige en veerkrachtige samenlevingen, die het welzijn van alle burgers waarborgen. We leven in tijden van toenemende ongelijkheid en grote sociale, politieke en economische transities. Vooral nu groeit daardoor de vraag: welke rol kunnen wij als universitaire docenten spelen in het begrijpen en aanpakken van zulke urgente kwesties met onze studenten?

Voor meer informatie over de SIG FRIS kun je terecht bij Dr. Mieke Lopes Cardozo, coördinator van de Special Interest Group (SIG) FRIS. Je kunt ook meer lezen over de verschillende FRIS-projecten die hebben plaatsgevonden binnen de UvA.