TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
De eerstvolgende TLC FdG Onderwijsdag is op donderdagmiddag 2 april 2026. Deze dag is voor iedereen met een onderwijsrol bij de faculteit en Amsterdam UMC. Wil je op de hoogte blijven over dit jaarlijkse evenement? Laat het ons weten via onderstaande link naar ons registratieformulier. Hier kun je ook onze andere activiteiten vinden en je hiervoor aanmelden.
Heb je geen Amsterdam UMC-account? Mail dan naar tlc@amsterdamumc.nl.
Lydia van der Meij van het TLC FdG UvA leidde de middag in over het belang van openheid over fouten in onderwijs. Naast een warm welkom aan alle onderwijscollega’s, vertelde ze dat we van fouten kunnen leren, dat openlijk spreken over wat er fout ging ons innovatie kan brengen, ontspanning en ook verbinding. Vicedecaan Suzanne Geerlings sloot daarbij aan met twee recente voorbeelden uit de zorg, waarin het belang van leren van fouten voor iedereen die opleidt én die opgeleid wordt, heel helder naar voren kwam.
Fotografie: Ankie Vink
Hoe we van blunders kunnen gaan bloeien: keynote-spreker Remko van der Drift (Instituut voor Faalkunde) liet de zaal experimenteren met oefeningen die té moeilijk waren om helemaal goed te volbrengen. Lastig om te accepteren dat iets ‘fout’ gaat, vertelde hij, maar ook gaf hij tips over het vrolijk accepteren van fouten. En vrolijkheid was er, er werd volop gelachen. Hierbij gaf Remko de achtergrond van de ACT (acceptance and commitment therapy), waarin moeilijke, zelfkritische gedachten veeleer worden beschouwd, in plaats van dat ze samenvallen met het gevoelsleven. ‘Hé, ik heb iets stoms gedaan’ wordt dan minder bepalend (de persoon gaat minder gebukt onder schaamte), maar meer een constatering en iets wat er mag zijn en dus bespreekbaar is. Remko raadde aan om eens te spelen met fouten; maak eens een spelfout in je mail en probeer jezelf en de ander niet te veroordelen.
Bekijk hier enkele faalfitnessoefeningen.
Of luister naar de faalkunde-podcast.
Na negen verschillende workshops die het thema allemaal vanuit een andere hoek belichtten, sloot de middag af met het theaterstuk ‘De illusie van de Maakbaarheid’, gespeeld door één actrice met het MensenKoor filmisch aanwezig op een groot scherm. In deze voorstelling kwam het onderwerp ‘falen’ op meerdere manier voorbij; het falend zorgsysteem, het falen van een zorgverlener, het falen van het gezonde lichaam. In een nagesprek konden de toeschouwers delen wat ze hieruit meenamen. Het belang van menselijkheid in de zorg en hoe we dat in de opleidingen de ruimte geven – en dat het belangrijk is dat een docent zich soms ook kwetsbaar kan opstellen – maakte de onderwijsdag inhoudelijk mooi ‘rond’.
Dank aan alle bezoekers, sprekers en workshopleiders, ieders bijdrage heeft geleid tot een dag vol ontmoetingen, verdieping en enthousiasme voor onderwijs!
Het programma van de 2025-editie zag er als volgt uit:
Let op: tussen de verschillende programmaonderdelen is soms looptijd nodig, hiermee is rekening gehouden.
De afgelopen FdG UvA Onderwijsdag 2025 werd mede vormgegeven door Principal Educators Sander Corssmit, Eline Nannenberg en IPE-coördinator en onderzoeker Lisa van Klaveren.
De FdG UvA Onderwijsdag wordt jaarlijks georganiseerd door het Teaching and Learning Centre van de FdG UvA:
Heb je vragen over de FdG UvA Onderwijsdag of heb je wellicht suggesties voor een volgende editie? Laat het ons weten! Stuur een e-mail naar het Teaching & Learning Centre van de Faculteit der Geneeskunde UvA.