Ben jij betrokken bij de uitvoering, ontwikkeling en/of coördinatie van onderwijs en opleiden? Meld je aan voor de TLC Onderwijsdag van de faculteit Geneeskunde op 13 april 2023. Een middag vol inspiratie, kennisdeling en ontmoeting, live in locatie AMC.
We starten met een plenaire lezing in de Fonteynzaal en daarna delen onderwijsprofessionals hun expertise met jou tijdens workshops, community cafés en inspiratiesessies. Er is voor deze dag een ABAN-accreditatie aangevraagd.
12.00-12.15 | Inloop met een broodje, Fonteynzaal | |
12.15-12.30 | Opening | |
12.30-13.30 | Plenaire lezing door Rashmi Kusurkar ‘Leren over grenzen heen’ | |
13.30-13.45 | Verplaatsen naar workshopruimtes | |
13.45-14.45 | Ronde 1 Workshops, Community Cafés en Inspiratiesessies | |
14.45-15.00 | Verplaatsen naar workshopruimtes | |
15.00-16.00 | Ronde 2 Workshops, Community cafés en Inspiratiesessie | |
16.00-16.15 | Verplaatsen naar plenaire ruimte | |
16.15-16.45 | Uitreiking BKO en afsluiting TLC Onderwijsdag | |
16.45-17.30 | Borrel in plenaire ruimte |
Keynote 12.30-13.30 uur prof. dr. Rashmi Kusurkar
Leren gaat over grenzen verleggen: grenzen tussen wat de student al weet en wat hij niet weet, grenzen tussen de opleiding en de praktijk, grenzen tussen de verschillende afdelingen op de werkvloer, grenzen tussen de beroepen waar de lerende student mee te maken heeft. Boven deze grenzen bevindt zich de grens van het leren binnen een diverse groep studenten. Wat kunnen we als onderwijsprofessionals doen om de student mee te nemen, over grenzen heen? Hoever kun je gaan in het leren over grenzen heen en wat is de rol van veiligheid en vertrouwdheid in het leerproces? Rashmi zal gebruikmaken van verschillende onderwijskundige theorieën, zoals boundary crossing theory, om deze factoren en processen uit te leggen. Zij zal theorie en praktijk in deze interactieve lezing verbinden en nodigt iedereen uit om deel te nemen aan het verkennen – en overgaan – van grenzen in het leren.
NB De lezing is in het Engels, reacties vanuit het publiek kunnen in het Nederlands gesteld worden.
Prof. dr. Rashmi Kusurkar, hoogleraar en onderzoeksprogrammaleider Onderzoek van onderwijs aan de Faculteit der Geneeskunde van VU, behaalde haar artsdiploma in India met een specialisatie in Fysiologie en gaf daar les aan geneeskundestudenten aan de Universiteit van Mumbai. Zij deed vanaf 2008 een PhD aan het UMCU en zette in 2012 het team Onderzoek van onderwijs aan de Faculteit der Geneeskunde aan de VU op. Sinds 1 december 2022 is zij hoogleraar Inclusie en Motivatie in Medisch Onderwijs en Opleiden.
Na de plenaire lezing zijn er in de middag twee workshoprondes, waarin het thema ‘Leren over grenzen heen’ van allerlei kanten wordt belicht. Hieronder vind je de workshops, inspiratiesessies en community cafés met sprekers en inhoud.
Op het inschrijfformulier kun je aangeven aan welke activiteiten je wilt meedoen. De meeste worden tweemaal aangeboden. Vóór de Onderwijsdag ontvang je bericht waar je bent ingedeeld.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de opleidingen in de FdG inclusiever worden?
Discriminatie en uitsluiting van(para)medische professionals/studenten vindt plaats door patiënten, collega’s en binnen de opleidingen. Naast theoretische input vanuit de literatuur gaan we gezamenlijk beeldmateriaal bekijken over dit thema.
Aan de hand van twee concrete voorbeelden uit het onderwijs worden de deelnemers uitgedaagd om mooie internationalisering activiteiten te maken onder begeleiding van de stuurgroep.
Personeelstekorten, te weinig plekken op de spoedzorg, kostenbeheersing- en regulatie en scheve relaties met zorgverzekeraars, opdeling in expertise ziekenhuizen, gebrek aan aandacht voor preventiezorg; allemaal actuele debatten in de zorg! De zorg draait om meer dan medische kennis en vaardigheden alleen.
Als medici maak je deel uit van een krachtenveld waarin verschillende partijen en systemen zeggenschap hebben over de organisatie en uitvoering van de zorg. Er is sprake van een afhankelijkheidsrelatie in het kunnen aanbieden van zorg. Daarom zijn oplossingen voor de problemen in de zorg alleen in transdisciplinaire analyse en samenwerking te vinden.
In het ‘gewone’ onderwijs leer en doceer je vaardigheden volgens het boekje. Maar als je in het echte leven BLS, ALS, ABCD etc. moet doen gaat het altijd anders – en vaak rommelig. Wat vraagt dat van de lerenden maar vooral ook van jou als begeleider? We hebben het hierover terwijl we simuleren met geavanceerde poppen.
Raamplan Artsopleiding 2020 geeft nieuwe richting aan de opleiding geneeskunde. Dit vraagt van onze geneeskundeopleiding een curriculumaanpassing, om de nieuwe thema’s te integreren. Eén van deze nieuwe thema’s is palliatieve zorg. Hoe gaan we om met de verschuivende grenzen in de geneeskunde, waardoor we niet alleen ‘behandelaars’ opleiden, maar ook begeleiders? Naast palliatieve zorg geldt dit vraagstuk ook voor meer thema’s, bijvoorbeeld preventie. We wisselen graag uit wat ieder hierin al doet, of zou willen gaan doen, als opleider, docent of onderwijsontwikkelaar.
Alleen ronde 1.
Het maken van een portfolio is verplicht onderdeel van onderwijskwalificaties zoals een BKO en SKO. Voor sommigen is het werken aan een portfolio een mogelijkheid voor grondige introspectie en verdere ontwikkeling, voor anderen is het een moetje, een afvinklijst of een worsteling. Met docenten die voor hun BKO en/of SKO een portfolio schrijven of geschreven hebben gaan we uitwisselen: hoe wordt het portfolio ervaren, wanneer is het leerzaam, wat kun je als portfolioschrijver doen om het waardevoller voor jezelf te maken? En hoe kunnen anderen hierbij helpen? Alle portfolio-enthousiastelingen zijn welkom, en zeker ook iedereen met ideeën voor hoe het anders of beter kan!
Alleen ronde 2.
Met elkaar in gesprek over hoe je in je eigen onderwijs aandacht besteedt aan de relatie tussen gezondheid van de mens en de planeet: je kunt niet alles perfect doen, maar wat kun je wel doen?
In dit café, gaan we samen in gesprek over het inzetten van de eigenheid van studenten in hun professionele ontwikkeling. Professionele ontwikkeling begint en eindigt bij de mens achter de professional. Voor studenten is het van groot belang dat ze zicht krijgen op wie ze in essentie zijn en willen zijn, om dit vervolgens krachtig in te zetten in de dagelijkse praktijk. Hierdoor kunnen ze zich ontwikkelen tot een zelfbewuste, authentieke en professionele arts die dagelijks blijft leren.
Vanuit onze eigen eigenheid gaan de café-gasten in gesprek: Wat zijn de belangrijkste concepten om eigenheid te ontdekken, en waar zijn deze passend in de opleiding? Waar kan eigenheid een rol spelen in het huidige en toekomstige onderwijs?
De café-gasten lopen weg met:
– nieuwe inzichten over professionele ontwikkeling van studenten en kunnen deze deels direct in gaan zetten in hun eigen praktijk.
– nieuwe of verdiepte contacten met collega’s die in de toekomst kunnen leiden tot vruchtbare samenwerking.
IPE Pubquiz 50 shades of IPE.
Zit jouw hoofd vol met (onzinnige) feitjes en ben je geïnteresseerd in IPE? Test dan je algemene (en IPE) kennis in deze pubquiz!
In het hoger onderwijs zijn studenten met uiteenlopende functiebeperkingen welkom. Er zijn vanuit wet- en regelgeving maatregelen en hulpmiddelen om hen te ondersteunen. Ook op de geneeskundefaculteit zijn deze studenten welkom. In sommige gevallen loopt het studeren met een functiebeperking toch niet soepel. Wie is er dan aan zet? Is de route naar het artsdiploma altijd haalbaar? Zijn aanpassingen in de bachelor makkelijker te maken dan in de master? In dit community café bespreken we met elkaar welke aanpassingen we doen – en misschien ook welke niet – voor studenten met een functiebeperking en welke partijen een rol spelen als de student tegen grenzen aanloopt.
Als Principle Nurse Educators merken wij dat evidence based werken voor zorgprofessionals enerzijds vanzelf spreekt, anderzijds bij ‘de andere’ beroepsgroep niet per se herkend wordt als EBP. Waar vinden we elkaar in de evidence?
Thema ‘OpenAI in onderwijs; uitdagingen en kansen voor docenten’ – Liesbeth van den Berg
In deze sessie tonen we de mogelijkheden van onder andere OpenAI voor docenten en de uitdagingen en kansen die we tegenkomen bij onderwijs ontwikkeling en toetsing.
———————————————————————
Thema ‘Samen zorgen, samen leren!’ – Marc van Heerde
Tijdens “Samen zorgen, samen leren” krijgen masterstudenten informatie over het mooie specialisme Arts VG, en hebben zij de kans om in kleine groepjes in gesprek te gaan met ouders van zorgintensieve kinderen. Dit project is daarnaast uniek omdat de masterstudenten van beide faculteiten (VU en UvA) SAMEN dit onderwijs volgen! Met dit onderwijs hebben we als groep tijdens de Amsterdam UMC Nieuwjaarspresentatie de “Harmonisatie & Integratie-prijs” in ontvangst mogen nemen.
———————————————————————
Thema ‘Blended learning in het coschap Oogheelkunde’ – Armida Fabius en Ivanka van der Meulen
Inspiratie en informatie geven over de mogelijkheden en voordelen van blended learning d.m.v. zelfstudiemodules, escaperoom en virtual reality in de masterfase geneeskunde. Blended learning kan erg handig zijn bij coschappen met veel co-assistenten en daardoor relatief beperkte klinische expositie. Bij oogheelkunde wordt gebruik gemaakt van een escaperoom en gerichte zelfstudiemodules om de co-assistenten zich optimaal te laten voorbereiden op en profiteren van de klinische momenten. De escaperoom behandelt op een uitdagende manier de basiskennis. Daarnaast zijn er 9 zelfstudiemodules die elk een subspecialisme van de oogheelkunde behandelen. De gerichte voorbereiding bestaat uit basiskennis, voorbereiding van spreekuur/ok, verdieping en een formatieve toets. Door middel van virtual reality worden de onderzoekstechnieken aangeleerd. De studenten zijn erg enthousiast over deze manieren van voorbereiding op de kliniek.
———————————————————————
We wensen je een inspirerende TLC Onderwijsdag toe met veel kennisdeling en mooie ontmoetingen!