Grassroots+ beurs

Heb jij eerder als docent jouw onderwijs vernieuwd met een veelbelovende ICT-toepassing via een onderwijsbeurs? Wil je deze vernieuwing groter aanpakken binnen de UvA, zodat anderen hiervan kunnen profiteren? Dan is de Grassroots+ beurs iets voor jou! Deze beurs ondersteunt docenten met een geldbedrag van € 35.000 bij het breder toepassen van hun vernieuwende ICT-projecten. Daarnaast ontvangen zij technische en didactische begeleiding vanuit de Grassroots+ beurs. Deze beurs wordt georganiseerd door TLC-Centraal in samenwerking met ICTS.

Wat zijn Grassroots+?

Grassroots+ zijn vernieuwende projecten waarin bestaande, succesvolle projecten van docenten (en/of studenten) met een vernieuwende ICT-toepassing breder worden toegepast binnen de UvA. In de basis bouwt een Grassroots+ beurs voort op vernieuwende projecten met veelbelovende resultaten, die met een onderwijsbeurs zijn uitgevoerd. 

Bredere vernieuwing en verbetering van UvA-onderwijs
Grassroots+ vernieuwen en/of verbeteren uiteindelijk niet alleen het onderwijs binnen het oorspronkelijke project. Als Grassroots+ beurshouder voer je een ‘proefonderzoek’ uit waarin jouw ICT-toepassing wordt opgeschaald, zodat nieuwe UvA-docenten in nieuwe contexten jouw vernieuwing kunnen toepassen. Denk bij nieuwe contexten aan nieuwe vakken, opleidingen en faculteiten waarmee je gaat samenwerken in jouw Grassroots+ project. 

Meld je nú aan voor de Grassroots+ beurs! 

De vooraanmelding voor de Grassroots+ beurs is gestart! Je kunt je hier online aanmelden voor deze beurs t/m 21 mei 2024. Meer praktische informatie over de inhoud van de Grassroots+ beurs en de aanmeld- en aanvraagprocedure lees je hieronder. Aanmelders met een veelbelovend voorstel nodigen we uit om uiterlijk 11 juni 2024 een aanvraag in te dienen.

Meld je nu aan!

Ondersteuning via een Grassroots+ beurs 

Een Grassroots+ beurs ondersteunt financieel, technisch en didactisch bij het breder toepassen van een vernieuwende ICT-toepassing binnen de UvA. Per collegejaar worden 2 Grassroots+ beurzen toegekend: 

  • Krijgt jouw project een beurs toegekend? Dan ontvang je een geldbedrag van € 35.000 over een periode van 2 jaar (€ 17.500 per jaar), zodat je je ICT-toepassing breder kunt toepassen. 
  • Je krijgt persoonlijke begeleiding op technisch en didactisch vlak: een coach (TLC-expert) begeleidt je bij het praktisch uitwerken tijdens het hele opschalingsproces (2 contactmomenten per jaar). Je coach denkt actief met je mee over ontwikkeling van je ideeën, methodieken en/of producten. 
  • Je krijgt begeleiding vanuit TLC-Centraal bij het uitvoeren van een onderzoek, zodat je de impact van jouw Grassroots+ kunt meten. 

Praktische informatie over de Grassroots+ beurs 

Voor wie is deze beurs en wat voor projecten komen in aanmerking?

In principe bouwt een Grassroots+ beurs voort op een al uitgevoerd beursproject met aantoonbare en veelbelovende resultaten. Docenten, studenten en/of ondersteuners van de Universiteit van Amsterdam met zo’n soort project kunnen zich hiervoor aanmelden. Hierbij gelden de volgende voorwaarden: 

  • Je hebt in een project gewerkt aan een vernieuwende ICT-toepassing en dit project al afgerond. Je moet kunnen laten zien dat jouw innovatie impact heeft gehad en hoe het onderwijs aantoonbaar is verbeterd. Deze verbetering kan op allerlei manieren zijn. Denk hierbij aan: 
    • verlichting van de werkdruk van docenten; 
    • aanmoediging van studenten om (inter)actiever over de stof na te denken of deze (inter)actiever toe te passen; 
    • studenten die hun kennis op vernieuwende manieren toepassen; 
    • het makkelijker kunnen aanbieden van meer feedback aan docenten en/of studenten.

Deze verbeteringen moet je kunnen aantonen via bijvoorbeeld studenten- en/of docentenevaluaties over verschillende jaren. Resultaten van vóór het gebruik van de ICT-toepassing worden vergeleken met resultaten van ná het gebruik. Daaruit blijkt de impact van de ICT-toepassing.

  • De ICT-toepassing in jouw project moet niet alleen toepasbaar zijn op andere vakken binnen je eigen opleiding, maar ook op vakken in andere opleidingen en faculteiten. TLC-Centraal helpt jou als beurshouder te netwerken met andere faculteiten om geïnteresseerde docenten bij het project te betrekken. 
  • Je hebt jouw project uitgevoerd met hulp van een onderwijsbeurs. Dit kan een UvA TLC Onderwijsbeurs zijn (zoals de reguliere Grassrootsbeurs, TLC Didactische Vernieuwingsbeurs en themabeurs) of een andere UvA Onderwijsbeurs. 
  • Heb je jouw project nog niet afgerond en/of jouw project niet met hulp van een onderwijsbeurs uitgevoerd? Dan kun je je ook aanmelden voor de Grassroots+ beurs als je ondersteuning regelt vanuit jouw facultaire TLC of ICTO. Die moet dan ook bij het project betrokken worden. 
  • Studenten en/of ondersteuners die zich aanmelden voor een Grassroots+beurs, moeten altijd een docent betrekken bij hun aanvraag, zodat wordt geborgd dat de Grassroots+ een plek krijgt in het onderwijs.
Looptijd van de beurs 

De Grassroots+ beurs heeft een looptijd van 2 jaar en is bedoeld voor projecten met een looptijd van minimaal 2 jaar. Loopt een project langer? Dan wordt er geen extra geld verstrekt, maar kan de ondersteuning vanuit TLC-Centraal eventueel worden verlengd om het project af te ronden. 

Criteria

Bij beoordeling en selectie van de aanvragen hanteren we de volgende criteria:

Aard en impact van het beursproject 

  • De aanvrager legt overtuigend uit wat de aanleiding van het project is: welke probleem wordt verholpen met de voorgestelde ICT-toepassing? En waarom is deze vernieuwing een goede oplossing om het probleem aan te pakken?
  • De impact van het beursproject vindt op interfacultair niveau en gaat verder dan persoonlijke en/of vakspecifieke impact en is breed toepasbaar binnen andere vakken, opleidingen en faculteiten.
  • De aanvrager geeft concrete voorbeelden en/of bewijs waaruit blijkt dat de ICT-toepassing tot verbetering in het onderwijs heeft geleid (bijvoorbeeld via studentevaluaties en –prestaties of feedback van docenten).

Toepasbaarheid en opschaalbaarheid van de ICT-toepassing

  • Op didactisch niveau: de aanvrager legt uit waarom de voorgestelde ICT-toepassing interessant is voor anderen in andere, nieuwe contexten in het onderwijs. Hoe is de ICT-ingreep te gebruiken door anderen? En welke andere docenten, opleidingen en/of faculteiten kunnen hier gebruik van maken volgens jou? Betrek minstens 2 andere faculteit bij jouw projectvoorstel.
  • Op technisch niveau: de aanvrager leg uit in hoeverre de voorgestelde ICT-toepassing aansluit op het huidige UvA app-/ICT-landschap. Hoe past jouw toepassing hier wel of niet in?

Houdbaarheid van de ICT-toepassing

  • Op didactisch niveau: de aanvrager legt uit in hoeverre de voorgestelde ICT-toepassing duurzaam is, gelet op natuurlijke veranderingen/ontwikkelingen binnen de didactische en pedagogische omgeving.
  • Op technisch niveau: de aanvrager legt uit hoe duurzaam de ICT-toepassing is, gelet op technische veranderingen binnen het UvA app-/ICT-landschap en in de maatschappij. Wordt de ICT-toepassing continue bijgehouden en doorontwikkeld? Wat is de invloed van de groeiende rol van AI hierop? Wat kost de ICT-toepassing in geld en dienstverlening in relatie tot gebruikersaantallen?

Kwaliteit van het projectvoorstel 

  • De aanvrager laat de uitvoerbaarheid van het beursproject overtuigend zien via een duidelijk projectvoorstel. Hierin worden de activiteiten, methoden, planning, begroting en mogelijke risico’s duidelijk afgebakend.
Procedure: vooraanmelding en aanvraag
  • De vooraanmelding van de Grassroots+ beurs loopt van 25 april t/m 21 mei 2024. Aanmelders met een veelbelovend voorstel nodigen we via mail uit om uiterlijk 11 juni 2024 een aanvraag in te dienen.  Je krijgt als aanvrager rond eind juni 2024 via mail bericht over het toekennen van de beurs. Als je een Grassroots+ beurs krijgt, dan start je je Grassroots+ project in principe aan het begin van collegejaar 2024 – 2025.
  • De Grassroots+ beurs is jaarlijks aan te vragen.

Meer informatie

Robert Cloutier

Voor meer informatie over de Grassroots+ beurs kun je contact opnemen met Robert Cloutier (Project manager Educational Tools, TLC-Centraal).

Mail Robert