Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) – FGw

Voor junior docent

De kwaliteit van het universitaire onderwijs wordt mede bepaald door de kwaliteit van de docenten. Daarom stelt de UvA eisen aan docenten en helpt ze docenten zich didactisch te ontwikkelen. Dat kan gaan om een ‘spoedcursus’ voor wie nog nooit voor de klas heeft gestaan, tot aan een leergang voor ervaren docenten die verantwoordelijkheid dragen voor hele onderwijsprogramma’s.

Als je aan een Nederlandse universiteit een loopbaan begint waarin het geven van onderwijs vanzelfsprekend is, moet je bewijzen didactisch bekwaam te zijn. Deze bewijzen verzamel je in je eigen onderwijs en leg je als portfolio voor aan een beoordelingscommissie. Dit certificeringstraject wordt Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) genoemd. Aan het einde van het traject stel je een portfolio samen om aan te tonen dat je voldoet aan de criteria voor BKO-certificering. De BKO-commissie beoordeelt je portfolio. Kandidaten die het traject met een voldoende afsluiten, ontvangen een BKO-diploma.

Alle informatie over de BKO aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA kun je vinden via de Medewerkerssite. Je kunt daar lezen:

  • wat het traject is voor docenten die verplicht een BKO moeten halen,
  • wat je kunt doen als je de BKO niet hoeft, maar wel wilt halen,
  • wat het aanbod is voor docenten die nog geen onderwijservaring hebben, maar al wel les gaan geven,
  • wat de startdata zijn van de verschillende trajecten en
  • hoe je je kunt aanmelden.

Heb je een vraag?

Stuur je vraag naar tlc-fgw@uva.nl