TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
De Special Interest Group (SIG) Impact Learning is een netwerk met als doel Impact Learning meer algemeen toepasbaar te maken aan de UvA en kennis uit te wisselen tussen geïnteresseerden en experts in het veld. Het team van Education Lab van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies en het Teaching & Learning Centre (TLC) werken samen om bijeenkomsten te organiseren over onderwerpen als: Impact Learning & toetsing, opdrachtgeverschap of Impact Learning & beleid. De Impact Learning-groep begon met 15 opleiders en telt inmiddels ruim 80 leden (ook buiten de UvA).
Impact Learning is een vorm van onderwijs waarbij studenten actief worden betrokken bij het aanpakken van echte problemen en het leveren van zinvolle bijdragen aan de samenleving. Impact Learning gaat verder dan het traditionele klaslokaal en moedigt studenten aan om in contact te komen met de samenleving, hun vaardigheden en kennis toe te passen om echte problemen op te lossen en uitdagingen om te zetten in oplossingen. Deze betrokkenheid kan verschillende vormen aannemen, waaronder directe samenwerking met de samenleving, betrokkenheid bij externe projectpartners of gemeenschappen en deelname aan burgerwetenschappelijke initiatieven. Er worden verschillende methodologieën gebruikt bij impact learning, zoals: design thinking, transition cycle, placemaking en citizen science. Dit toont dat er verschillende benaderingen zijn om dit soort leerervaringen te faciliteren.
De Impact Learning-beurs biedt je de tijd en ruimte om een onderwijsinnovatieproject rond Impact Learning-thema’s te ontwikkelen en te co-creëren.
Lees meer over de Impact Learning-beurs
Onder aan deze pagina vind je meer informatie over voorgaande beursprojecten.
Alle UvA-docenten die graag vanuit hun onderwijs een bijdrage willen leveren aan de huidige maatschappij kunnen deelnemen aan de SIG Impact Learning. Of je nu een expert bent die veel expertise met zich meebrengt of juist nog heel veel wil leren. Impact Learning is er voor iedereen!
De SIG Impact Learning bestaat inmiddels uit ruim 80 enthousiaste UvA-docenten. Deze docenten zijn in meerdere en mindere mate betrokken en actief binnen de SIG, maar delen allemaal hetzelfde doel: impact maken met hun onderwijs.
Voor vragen en om je aan te melden, kun je terecht bij coördinatoren Katusha Sol (k.sol@uva.nl) en Rosanne van Wieringen (r.vanwieringen@uva.nl).
Katusha Sol (links) werkt bij het Educational Lab van het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS). Ze zet zich in voor het bevorderen van transdisciplinair onderwijs aan de UvA, zodat studenten zowel leren van als bijdragen aan de samenleving. Katusha is initiatiefnemer en projectleider van het onderwijsprogramma Placemaking. Dit initiatief won in 2023 de Nederlandse Onderwijsprijs.
Rosanne van Wieringen (rechts) is onderwijsontwikkelaar en docent aan het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS). Het onderwijs dat zij ontwikkelt en geeft richt zich op transdisciplinaire onderwijsinitiatieven. Kenmerkend voor dit onderwijs is dat het een brug slaat tussen de academische wereld en de maatschappij. Om dit te bereiken is het essentieel dat studenten bepaalde transformatieve vaardigheden verwerven, die zij ook heeft onderzocht. Voorbeelden van het innovatieve impactonderwijs dat ze helpt vormgeven zijn de bekroonde programma’s Placemaking en Changemaking. Haar ambitie is dat studenten in elk curriculum een vorm van Impact Learning ervaren.
Ik ben lid geworden van de SIG Impact Learning omdat mijn samenwerking met Rosanne en Katusha voor mijn onderwijs in de psychologie mijn interesse wekte voor hun betrokkenheid bij deze groep. Hun pragmatische en transdisciplinaire aanpak sprak me erg aan, zeker gezien mijn focus op theoretische onderwerpen zoals wetenschapsfilosofie en neurofilosofie. Ik werd geïnspireerd door hun visie op de relatie tussen de universiteit en de maatschappij, vooral hoe ze dit in de praktijk brengen met cursussen als Placemaking.
In mijn rol bij Impact Learning laat ik mijn derdejaars honoursstudenten elk jaar werken aan opdrachten van externe klanten, waarbij ik design thinking gebruik om oplossingen te bedenken. Daarnaast heb ik een nieuwe cursus ontwikkeld voor het Instituut voor Interdisciplinaire Studies, getiteld ‘How to Deal with Climate Emotions: An Existentialist Approach’. In deze cursus verdiepen we ons in het existentialistische gedachtegoed om beter om te kunnen gaan met verschillende klimaatgerelateerde emoties.
Impact learning is belangrijk voor mij omdat het cruciaal is dat we al onze vaardigheden en inzichten gebruiken om de wereld leefbaar te houden voor iedereen. Met behulp van de beurs heb ik meer tijd kunnen besteden aan het ontwikkelen van oefeningen voor studenten en ben ik een langetermijnonderzoek gestart naar het effect van de cursus op de klimaatemoties van studenten.
Mijn advies voor andere docenten met betrekking tot Impact Learning is om de complexiteit van het werken met verschillende belanghebbenden uit de wetenschap en de samenleving te omarmen. Hoewel dit de wetenschap ingewikkelder maakt, brengt het ons dichter bij het aanpakken van de uitdagingen waar we vandaag de dag voor staan.
Ik voorzie een toekomst voor Impact Learning waarin alle studenten van de Universiteit van Amsterdam tijdens hun studie kennismaken met deze manier van denken en werken. Dit zal hen flexibelere professionals maken met een breder perspectief op wetenschap en maatschappij.
Bij onze onderwijsinstelling ben ik sterk betrokken bij het streven naar voortdurende innovatie en het maximaliseren van de maatschappelijke impact. Mijn betrokkenheid bij SIG Impact Learning begon toen ik, als onderdeel van de werkgroep community service learning van de UvA, zocht naar manieren om community service learning effectiever te integreren in onze curricula. Deze complexe uitdaging leidde tot uitgebreide samenwerkingen met verschillende instanties, waaronder SIG. Deze ervaringen waren niet alleen verrijkend, maar resulteerden ook in blijvende relaties en inzichten.
Meedoen aan SIG Impact Learning was een logische stap, gedreven door mijn passie voor onderwijsinnovatie en het creëren van maatschappelijke impact. Binnen SIG vond ik een gemeenschap van gelijkgestemden die zich ook richten op onderwijsinnovaties. Deze gemeenschap is een bron van steun en kennis, essentieel voor het navigeren door de uitdagingen en weerstand die vaak gepaard gaan met innovatie.
Mijn bijdragen aan Impact Learning zijn groot. Ik heb meerdere onderwijsinnovaties binnen UvA EB geleid, variërend van het versterken van community service learning projecten tot het vergroten van het aantal ‘live cases’ in keuzevakken en het integreren van stages in bachelor- en masteropleidingen. Onlangs heb ik samen met mijn collega Peter van Baalen onderzocht hoe onze economische faculteit kan bijdragen aan het ‘community wealth building’ programma van het ‘National Program: Samen Nieuw Westen. Dit leidde tot een voorstel om een ‘advieswinkel’ op te zetten waar studenten en docenten samen met lokale ondernemers en maatschappelijke partners werken aan echte sociaaleconomische vraagstukken.
Ik vind Impact Learning cruciaal omdat het studenten opleidt tot kritische denkers en doeners die theorie kunnen toepassen op complexe, praktische problemen. Deze aanpak bevordert zelfredzaamheid en een diep begrip van de leerstof, essentieel voor zowel academische als persoonlijke groei. Impact learning is een integraal onderdeel van het bereiken van de kernleerdoelen van zowel bachelor- als masteropleidingen, zoals beschreven in de Dublin-descriptoren.
Ik moedig andere docenten aan om Impact Learning actief toe te passen, niet alleen om de inhoud van cursussen te verlevendigen, maar ook om te leren van de praktijk. Deze interactie biedt waardevolle mogelijkheden om de relevantie van academische kennis te testen en nieuwe onderzoeksgebieden te verkennen.
Kijkend naar de toekomst van Impact Learning ben ik optimistisch. Ik geloof dat universiteiten steeds meer hun deuren zullen openen voor samenwerking met de maatschappij, niet alleen in onderzoek maar ook in onderwijs. Met een collectieve inspanning kunnen we als academische gemeenschap een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van de complexe vraagstukken van deze tijd.
Beursprojecten 2024
Klik op een knop naar keuze en lees meer over voorgaande beursprojecten. Laat je inspireren! En vraag vóór 31 januari 2025 de Impact Learning-beurs aan.
Jelger Kroese & Jarik Guijt: Collective Futures (pdf) | Nicole Terpstra & Julia Dawitz: Changemaking 1.01 (pdf) | Max van der Linden: How to deal with climate emotions – an existentialist approach (pdf) | Guido Knibbe: Immersion tools for Placemaking (pdf) | Eva Sancho Rodríguez: Rituals of consumption and the limits to growth (pdf)
Events 2024
Klik op een knop naar keuze en lees meer over voorgaande events. Meld je aan voor de SIG Impact Learning en word onderdeel van de community!
Discover the transformative power of Impact Learning & UvA Hubs (pdf) | Session: Society Based Learning (pdf) | Session: How to make impact? (pdf)