TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
TLC-Centraal
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Een rubric is een tabel waarmee je het werk van studenten efficiënt en betrouwbaar kunt beoordelen. Ook kan het gebruikt worden om feedback te geven.
In een rubric formuleer je aan de hand van de leerdoelen of opdrachtomschrijving voor één of meer criteria per niveau (bijvoorbeeld onvoldoende, voldoende en goed) een beschrijving van het werk. Rubrics zijn bij uitstek geschikt voor het beoordelen van open vragen, schrijfopdrachten, mondelinge presentaties, projecten of creatieve werkstukken.
Een rubric kun je op verschillende manieren inrichten, afhankelijk van de inrichting van jouw onderwijs of opdracht: met één criterium (holistisch) of meerdere (analytisch), met of zonder puntentoekenning of onderlinge weging, met twee niveaus (bijv. alleen voldoende/onvoldoende) of meer. Hieronder worden drie veelvoorkomende soorten rubrics beschreven.
Bij holistische rubrics kijk je naar het werk als geheel: je beoordeelt dus niet op verschillende criteria, maar op één holistisch criterium. Je kunt zoveel niveaus onderscheiden als je wilt. Ze zijn snel en eenvoudig in te vullen. Een nadeel is dat ze minder specifieke feedback bieden; het is onduidelijk welke aspecten het meest hebben meegewogen. Voor complexere of zwaarwegende opdrachten is een holistische rubric dan ook minder geschikt.
Hieronder vind je een voorbeeld van een holistische rubric. De scores in de linkerkolom kun je ook vervangen door niveaus (bijvoorbeeld uitstekend, goed, matig en onvoldoende).
Bij een analytische rubric beoordeel je het werk op meerdere criteria en meerdere niveaus. Het voordeel is dat de beoordeling verschillende aspecten belicht, wat het eindcijfer verduidelijkt en de student specifiekere feedback geeft.
Er zijn ook nadelen: het kost veel tijd om zo’n rubric te maken omdat je voor ieder criterium meerdere niveaus moet beschrijven, die in de praktijk vaak niet altijd volledig aansluiten. Ook zijn de verschillen tussen die niveaus vaak subtiel en voor meerdere interpretaties vatbaar, waardoor de bruikbaarheid in de praktijk afneemt hoe meer criteria en niveaus je hanteert. Ook voor studenten is meer niet altijd beter: ze kunnen minder geneigd zijn om een rubric met veel criteria en niveaus zorgvuldig te bestuderen. Anderzijds kunnen ze zich bij nabesprekingen te veel op details richten om hun cijfer te verhogen. Ze kunnen ook in de weg zitten als studenten gedetailleerd hun werk onderling vergelijken.
Hieronder vind je een voorbeeld van een analytische rubric. Ook hier kun je de niveaus anders inrichten (bijvoorbeeld uitstekend, goed, matig en onvoldoende). Scores toekennen is optioneel
Een single-point rubric is een handzamer alternatief voor een analytische rubric: er worden wel meerdere criteria onderscheiden, maar je formuleert maar voor één niveau een beschrijving: die van de voldoendegrens. De kolommen aan de linker- en rechterzijde blijven leeg: die vul je alleen bij het beoordelen in om aan te geven waar de student onder of boven het verwachte niveau presteert.
De voordelen van een single-point rubric zijn dat ze snel en eenvoudig te maken zijn: je hoeft immers alleen de voldoendegrens te definiëren. Ze zijn handzamer in het gebruik voor zowel studenten als docenten omdat er minder leeswerk is. Desondanks kunnen docenten het eindcijfer er goed mee verantwoorden en kunnen ze dienen als gemeenschappelijk referentiepunt in docententeam. Ook kunnen studenten makkelijk zien hoe ze hun werk kunnen verbeteren. Ze zijn ook flexibeler dan traditionele rubrics: je hoeft niet vooraf te anticiperen op welke manieren studenten onder of boven verwachting presteren. Dit geeft studenten meer ruimte. Een nadeel is dat de docent bij het beoordelen meer moet invullen, wat meer tijd kost.
Hieronder vind je een voorbeeld van een single-point rubric. De linker- en rechterkolom kun je ook anders noemen (bijvoorbeeld onvoldoende/uitstekend, of areas to grow/areas that glow).
1. Bepaal het doel van de opdracht. Denk hierbij aan de volgende vragen:
2. Bepaal welk soort rubric je gaat gebruiken: holistisch, analytisch of single-point (zie hierboven).
3. Bepaal de criteria.
4. Bepaal de niveaus.
5. Beschrijf elk niveau per criterium.
6. Bepaal hoe je het eindcijfer berekent.
7. Test de rubric.
8. Evalueer de rubric na gebruik in de praktijk en pas waar nodig aan.
Vraag een chatbot een rubric te maken voor jouw opdracht. Hierbij is de juiste prompting doorslaggevend. Geef de chatbot de opdrachtomschrijving en vraag bijvoorbeeld welke criteria er in de rubric zouden moeten staan. Specificeer vervolgens welke criteria en niveaus je wilt gebruiken en vraag de chatbot om een rubric in een tabel te maken. Let op dat je geen privacy-gevoelige informatie invoert.
Prompt voorbeeld:
“Ik wil een rubric voor een essay over X. De rubric moet vier criteria bevatten: ‘Kwaliteit van Onderzoek,’ ‘Argumentatie,’ ‘Organisatie,’ en ‘Taal en Stijl.’ Elk criterium moet beoordeeld worden op een schaal van 1 tot 5, met gedetailleerde beschrijvingen voor elk niveau. ‘Kwaliteit van Onderzoek’ en ‘Argumentatie’ zijn belangrijker en moeten elk 40% van het totale cijfer beslaan, terwijl ‘Organisatie’ en ‘Taal en Stijl’ elk 10% wegen. De rubric moet worden gepresenteerd in tabelvorm en een formele, academische toon hebben.”
Wil je advies voor het gebruik van rubrics in jouw vak? Maak dan een afspraak met de FGw Toetsdeskundigen
Heb je behoefte aan ondersteuning voor het aanmaken van rubrics in Canvas? Plan dan een afspraak in met het Team ICT in het Onderwijs
Wil je advies voor het gebruik van rubrics in jouw vak? Maak dan een afspraak met de facultair toetsdeskundige van FdR: Ingrid Pancras (i.c.m.pancras@uva.nl).
Wil je advies voor het gebruik van rubrics in jouw vak? Neem dan contact op met de toetsdeskundigen van het centrale team van TLC, via tlc@uva.nl.
TLC FNWI biedt op aanvraag ook workshops over rubrics aan, zowel op vak- als curriculair niveau.
Wil je advies voor het gebruik van rubrics in jouw vak? Neem dan contact op met de toetsdeskundigen van het centrale team van TLC, via tlc@uva.nl.