Interview: Programma Datagedreven werken

In gesprek met: Marvin Stichling, Programmamanager Datagedreven werken

Even voorstellen

“Als programmamanager Datagedreven werken bij Amsterdam UMC bevorder ik datagedreven werken binnen de organisatie. Op dit moment ben ik strateeg en organisatieadviseur in de zorg, onderdeel van de afdeling Strategie & innovatie met focus op data & digitalisering. Van origine ben ik echter psycholoog. Ik zie datagedreven werken als een krachtig middel om zorguitdagingen aan te pakken. Mijn doel is om anderen binnen Amsterdam UMC de voordelen van datagedreven werken te laten zien en nieuwe werkwijzen op basis van data consequent en effectief toe te passen in de dagelijkse praktijk.”

Wat doe je en met wie werk je samen?

“Mijn rol bestaat uit het ontwikkelen en implementeren van structuren die de toepassing van datagedreven methoden ondersteunen. Dit omvat het vaststellen van de strategie, governance en doelstellingen van het programma. Dit doe ik in nauwe samenwerking met de stuurgroep Datagedreven werken. Daarnaast ligt er een sterke nadruk op communicatie. Ook werken we aan het bepalen van de randvoorwaarden die nodig zijn voor effectief en verantwoord datagedreven werken. In het programma werken we doorgaans domeinoverstijgend (zorg, onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering). Hier ligt de kracht van het programma. Dit vereist echter intensieve samenwerking met diverse afdelingen en programma’s.”

Kun je het programma en de bijbehorende onderdelen kort beschrijven?

“Het programma heeft als doel datagedreven werken in de organisatie te faciliteren. Als Amsterdam UMC willen we graag data optimaal en verantwoord benutten om goed onderbouwd beslissingen te nemen ten behoeve van betere zorg- en dienstverlening. Dit vereist een aantal randvoorwaarden, waaronder het verbeteren van de implementatie van onze bestaande data-oplossingen, aanjagen van de cultuurverandering ten behoeve van datagedreven werken, ontschotten van de verschillende kerntaken, het aanbrengen van focus en prioritering en regionaal organiseren van infrastructuur en datastandaarden. Het borgen van deze randvoorwaarden is onze ambitie en hier zetten we ons voor in. Concrete projecten die hieraan bijdragen zijn onder meer het gericht communiceren over nut en noodzaak van onze bestaande dataproducten, organiseren van leerpaden voor datavaardigheden voor verpleegkundigen of het automatiseren van de probleemlijstvulling in EPIC.”

Wat is volgens jou de meerwaarde van datagedreven werken voor de zorg?

“Datagedreven werken in de zorg is wat mij betreft dat data een van de meest concrete en haalbare handvatten is om de grote uitdaging van de zorg te tackelen: het behouden en stimuleren van goede kwaliteit in tijden van serieuze personeelskrapte. We krijgen beter inzicht in belangrijke uitkomsten, weten sneller actie te ondernemen, herkennen kansen waarmee personeel ontlast kan worden en bieden onze mensen houvast en ondersteuning.”

Wat is jouw wens over 5 à 10 jaar, rond datagedreven leren voor Amsterdam UMC?

“Wat betreft het leren van, met en over data zou ik graag willen zien dat we als Amsterdam UMC instrumenten kunnen ontwikkelen om onze datavaardigheden structureel te meten en te verbeteren. Het werken met data staat en valt met de vaardigheden van onze medewerkers. Het zou geweldig zijn per divisie in te kunnen zoomen op het niveau van de vaardigheden van onze medewerkers. En afhankelijk van wat er nodig is zouden we gericht handvatten kunnen bieden voor het doorgroeien naar het volgende niveau. Dit zouden we kunnen doen door middel van interactieve leertrajecten waar onze medewerkers daadwerkelijk enthousiast van worden. Deze leertrajecten zijn idealiter doelgroepspecifiek en onderdeel van het dagelijks werk.”

Meer lezen?

Wat is datagedreven leren eigenlijk?

Aan het woord: Tom Broens, hoofd Teaching & Learning Centre FdG

Datagedreven leren: wat is het eigenlijk?