(C) Universiteit van Amsterdam

Gezondheid

zelfzorg
doceerlast
online

Door COVID-19 zijn onze dagelijkse routines plotseling veranderd. Onze mogelijkheden om met vrienden en familie te communiceren zijn veranderd, onze plekken en ruimtes om op te laden zijn plotseling minder toegankelijk (of helemaal niet) en onze hele manier van werken – vooral als docent – is veranderd.

Docenten zijn ‘essentieel’ personeel, nodig om de volgende generatie te helpen, te ondersteunen en te ontwikkelen. Dit is een krachtige boodschap, maar onze “pre-Covid” manier van lesgeven is, in ieder geval voorlopig, gewoonweg niet mogelijk. Terwijl de rest van de Keep on Teaching pagina’s gewijd zijn aan het helpen uitzoeken hoe je activerende lessen kunt realiseren in een digitale leeromgeving, gaat het op deze specifieke pagina erom te erkennen dat jouw welzijn er ook toe doet. Het is zelfs van het grootste belang. De gezondheid en veiligheid van onze docenten is van cruciaal belang.

Hoewel velen van jullie inmiddels ervaring hebben met het combineren van thuiswerken met online onderwijs, zullen sommigen voor het eerst online onderwijs gaan geven. Daarom is de onderstaande tekst een herziene versie van het oorspronkelijke artikel dat we in maart publiceerden. Er wordt rekening gehouden met het feit dat we verder zijn gegaan, maar waarin ook het oorspronkelijke advies wordt gegeven dat nog steeds van kracht is. Hieronder vind je enkele van onze suggesties om op je welzijn te letten.

 

(C) University of Amsterdam

 

Op deze pagina:

Bepaal een routine
Fysieke afstand, geen sociale afstand
Blijf actief, blijf gezond
Frisse lucht, waar dat mogelijk is 
Creëer een eigen werkruimte
Zorg voor jezelf
(Nieuws) Media balans

 

 

Bepaal een routine

Indien mogelijk, probeer een routine te bepalen die voor jou en de thuissituatie in deze tijden werkbaar is. Dit kan inhouden dat je als huishouden samenwerkt om een tempo te bepalen dat voor iedereen werkt. Probeer je best te doen aan deze routine vast te houden Wees echter flexibel genoeg om te weten dat dit misschien wat veranderingen nodig heeft, totdat je een routine vindt die voor jouw huishouden werkt. Het kan een goed idee zijn om met enige regelmaat met je huisgenoten bijeenkomsten te plannen om te controleren of de regelingen nog steeds voor iedereen werken. Dit geldt met name als leden van het huishouden projectmatig werken of een ander rooster hebben, wat in het onderwijs het geval is. Probeer dit te zien als een (nog relatief) nieuwe of ongewone ervaring en wees voorzichtig met jezelf en de mensen om je heen, terwijl je je aanpast.

Let er tegelijkertijd ook op dat je collega’s ook hun eigen nieuwe routine aan het vinden zijn. Niet iedereen voelt zich op dit moment op moment hetzelfde, en ieders niveau van “rust”  kan verschillen. Sommige persoonlijkheden kunnen beter geschikt zijn dan anderen om minder sociaal contact te hebben of om de kinderen de hele tijd in de buurt te hebben. Als je op zoek bent naar een nieuwe routine, is het nuttig om het aantal vergaderingen te verminderen, prioriteit te geven aan werk dat echt nodig is en te proberen om rekening te houden met elkaar (bijvoorbeeld: jouw “lege” Outlook-agenda betekent niet automatisch dat jouw collega ook vrij is; verschillende mensen hebben verschillende voorkeuren om elkaar te “ontmoeten”).

 

Fysieke afstand, geen sociale afstand

In deze periode van fysieke afstand kunnen we de verbinding met onze vrienden en collega’s snel missen. Van luie middagen in het park met vrienden en hun kinderen, tot de koffie met collega’s af en toe op kantoor of de welkome lunchpauze, deze momenten zijn van belang. Probeer te bedenken hoe je deze connecties de komende periode in stand kunt houden op alternatieve manieren.

Bedenk hoe vaak we een snel even een praatje maken met een collega die in de buurt is, of met een medewerker die bij de waterkoeler staat. Of hoe we soms een grappige anekdote van het weekend delen tijdens een lespauze met een student, of in de lift met iemand van het cateringpersoneel. Al deze kleine momenten zorgen voor veel dagelijkse niet-werkgerelateerde sociale interactie. Dit is een goede zaak, omdat het ons gezond en in contact met elkaar houdt. Het kan stress verlichten en nieuwe energie geven. Thuiswerken betekent dat we ons bewust moeten inspannen om deze kleine momenten te laten ontstaan.

Videochats (koffiemomentjes) met collega’s kunnen een geweldige manier zijn om de eentonigheid van de dag te doorbreken, net als videochats met vrienden. Even een belletje doorbreekt al snel een isolement. Andere digitale check-ins, zoals ‘samen-maar-gescheiden’ Netflixen, kunnen ons ook de sociale verbinding geven die we nodig hebben.

 

Blijf actief, blijf gezond

Voor veel mensen is sporten een vast onderdeel van hun wekelijkse routine. Helaas is het binnen of in groepen sporten nu niet of nauwelijks mogelijk. Misschien kun je een nieuwe manier vinden om actief te blijven? Bijvoorbeeld een dagelijkse wandeling of misschien proberen om uw favoriete work-out te streamen. Veel sportverenigingen in Nederland maken digitale content om ons te helpen actief te blijven tijdens deze dagen. Er zijn ook allerlei initiatieven die buiten afspelen, waarbij social distancing goed mogelijk is. Veel van deze activiteiten zijn ook geweldig voor kinderen, zodat het hele gezin kan lachen en samen actief kan blijven.

Vergeet niet dat een gezond dieet en gezonde slaapgewoonten ook bijdragen aan je welzijn. Geef je immuunsysteem een boost door veel vers fruit en groenten te eten en zorg dat u voldoende vitamine D (de zonneschijn(!) vitamine) binnenkrijgt. Probeer tijdens de weekdagen op min of meer dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan.

Zorg er bij het werken voor dat je je regelmatig verplaatst. Thuiswerken op de bank is een slecht idee voor je spieren en gewrichten. Ga rechtop zitten aan uw bureau of tafel; sta op en loop regelmatig rond en maak heteen regel om rond te lopen als je aan de telefoon zit.

 

Frisse lucht, waar dat mogelijk is

Terwijl fysieke afstand op dit moment essentieel is, heeft Nederland gelukkig een verscheidenheid aan prachtige landelijke gebieden, parken, bossen en duinen. Zelfs in Amsterdam zijn er prachtige ruimtes voor een frisse wind en momenten van rust. Als het mogelijk is, kan een moment van stilte in de natuur een welkome manier voor jezelf zijn om de rust te vinden temidden van zoveel chaos.

Zelfs als je binnen blijft, zorg ervoor dat je genoeg frisse lucht krijg terwijl je achter je computer zit te werken. Slechte ventilatie staat gelijk aan hoofdpijn. Zorg voor ventilatie op je werkplek of open een raam. Indien je wifi en het weer het toestaat, probeer een tijdje op je balkon of tuin te zitten. Ook kun je een meeting volgen met alleen een koptelefoon, terwijl je buiten loopt. Een ander goed idee is mogelijk het investeren in kamerplanten, waarvan bekend is dat ze luchtzuiverende eigenschappen hebben. Het naar binnen brengen van de natuur kan ook bijdragen aan je algemene welzijn.

 

Creëer een eigen werkruimte

Met onze plotselinge verschuiving naar het thuiswerken proberen velen van ons snel ruimte vrij te maken om lezingen en onze noodzakelijke werkdocumenten op te nemen, vaak zonder bureau of bureaustoel om te beginnen! Sommigen van jullie zullen een werkruimte hebben ingericht of een bureau en stoel hebben aangeschaft. Als dat niet het geval is, probeer een ruimte in je huis te vinden waar je comfortabel kunt werken, misschien een tafel in de keuken of eethoek. Als je het geluk hebt om in de buurt van een raam te zijn (licht!), nog beter. Benoem die plek als je werkplek en werk niet vanuit verschillende ruimtes en kamers in je huis. Dit zorgt ervoor dat de rest van het huis niet wordt geassocieerd met werk, en maakt het makkelijker om werk los te laten en op te laden. Probeer deze plek aan het eind van de dag op te ruimen zodat je (in deze tijden) zoveel mogelijk een balans tussen werk en privé kunt voelen en om jezelf de mogelijkheid te geven om je mentaal en fysiek los te maken.

De UvA heeft een ruimte samengesteld met een rijk scala aan middelen over het werken vanuit huis.

Informatie over thuiswerken

Medewerkers van het Amsterdam UMC, locatie AMC vinden deze informatie via de volgende link in het CDW:

Informatie over thuiswerken Amsterdam UMC

 

Zorg voor jezelf

Het is waar dat ‘je anderen niet kunt helpen, als je niet voor jezelf zorgt’. Deze tijden zijn ongetwijfeld stressvol en het is heel gemakkelijk om ons welzijn UIT het takenlijstje te halen terwijl we ons nog proberen aan te passen aan een nieuwe manier van werken, streven naar perfectie in ons onderwijs, en het balanceren van werk- en priveleven. Dit alles gebeurt terwijl we ook proberen om te gaan met eventuele angsten die we hebben over onze eigen gezondheid, die van geliefden of de Covid-situatie in het algemeen.

Neem even de tijd om egoïstisch te zijn en denk na over je eigen behoeften. Wat zal je helpen? Hoe zorg je voor jezelf? Wat doe je voor ontspanning? Creatieve activiteiten? Boeken? Films? Breien? Recepten testen? Tuinieren? Ochtend yoga? Een telefoon gesprek met die grappige vriend of vriendin? Wat je doet, doet er niet toe, maar het is belangrijk om in deze tijden van sociale onthouding goed voor jezelf te zorgen. Hoe je dat doet is niet belangrijk, maar het hebben van bepaalde vormen van zelfzorg waar je op kunt terugvallen om met wisselende gemoedstoestanden om te gaan is zo belangrijk. Stel strikte regels over werktijden en email en plan de tijd voor jezelf in, als je merkt dat dit er anders niet van komt. Markeer duidelijk het begin en het eind van je werkdag. Bijvoorbeeld door een wandeling of een ander ritueel.

 

(Nieuws) Media balans

Probeer rekening te houden met je mediadieet. Als de nieuwsverhalen je te veel raken, probeer ze dan misschien in balans te brengen met enkele andere media die je kunnen helpen om je evenwichtiger te voelen. Houd daarbij in gedachten dat geruchten en speculaties angst kunnen aanwakkeren. Als je toegang hebt tot goede informatie over het virus, behoud je de controle beter.