UvA Teaching & Learning Centres
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Ben je een startende docent? Dan is de basiskwalificatie academisch werkgroeponderwijs (BKAW) het professionaliseringsprogramma om te volgen. Tijdens dit traject zal je de basisvaardigheden aanleren voor het (vaardigheden)werkgroep-onderwijs; met name de competenties uitvoeren en evalueren van onderwijs en begeleiden van studenten staan hierin centraal. Ook piekdocenten en PHD’ers kunnen deelnemen aan dit programma; met name bijeenkomst 1 t/m 3 is dan relevant.
Het BKAW-traject is erop gericht om startende (vaardigheden en werkgroeponderwijs) docenten didiactisch zo goed mogelijk te ondersteunden tijdens het eerste jaar. Door het volgen van dit traject bekwamen startende docenten zijn in het uitvoeren en evalueren van onderwijs en in de begeleiding van studenten.
De inzet is om startende vaardigheden–docenten en startende docenten-4 gezamenlijk dit programma te laten doorlopen. Daarnaast zijn bijeenkomst 1 en 2 van het programma bij uitstek geschikt voor piekdocenten om de benodigde basiskennis didactiek op te doen.
Startende UvA-docenten van de faculteit der rechtsgeleerdheid (docenten-4, vaardigheden docenten en piekdocenten)
55 uur (30 uur contacttijd, 20 uur voorbereiding en 5 uur lesobservatie)
In deze startbijeenkomst staat naast kennismaking de ‘visie op onderwijs’ centraal en de rol die een docent daarin speelt. We laten de startende docenten reflecteren op wat een goede docent is en welke eigenschappen deze persoon bezit. Ook kijken we naar de verschillende rollen die een universiteit heeft. Daarnaast geven we de docenten in deze sessie een aantal handvatten ter voorbereiding op de eerste lessen.
Na de bijeenkomst ben je in staat om:
Na de bijeenkomst ben je in staat om:
In deze bijeenkomst staat het begeleiden van individuele studenten centraal. Ook het mentoraat en bijbehorende verantwoordelijkheden komen aan bod. Verder gaan we deze dag aandacht besteden aan gesprekstechnieken (in één-op-ééncontact) en groepsdynamiek. Ook gaan we kijken welke methodes je als docent kunt gebruiken om de zelfregulatie van studenten te bevorderen.
Na de bijeenkomst ben je in staat om:
In deze bijeenkomst staat het thema motivatie centraal. Welke motivatietheorieën zijn er en wat leren deze ons over hoe studenten gemotiveerd kunnen worden. Daarnaast reflecteren we op de uitgevoerde lesobservaties. We kijken welke (gespreks)technieken, gedrag en houding positieve invloed had op de motivatie van de studenten. Daarnaast focussen we op hoe activerend het onderwijs was: in hoeverre stond het leerproces van de student centraal (in plaats van het behandelrendement van docent) en we kijken of elementen van experiential learning en blended learning terugkwamen in de les.
Na de bijeenkomst ben je in staat om:
In deze bijeenkomst staan feedback en formatief handelen centraal. Feedback heeft een groot effect op het leerproces van studenten. Als studenten feedback ontvangen, zien zij waar ze staan in hun leerproces: wat ze al goed kunnen en waar ze nog aan moeten werken om uiteindelijk de leerdoelen te beheersen. Ook gaan we het hebben over formatief handelen, wat is dat precies en hoe kan je het implementeren in je onderwijs.
Na de bijeenkomst ben je in staat om:
In deze sessie gaan we het hebben over peerfeedback en summatief toetsen. De feedbackfocus wordt verlegd naar student-student en we sluiten af met summatief toetsen.
Na de bijeenkomst ben je in staat om:
De laatste bijeenkomst staat in het teken van reflectie op je eigen ontwikkeling gedurende de afgelopen periode en voor de toekomst, na het behalen van je BKAW. Je presenteert wat het BKAW-traject je heeft gebracht en wat voor docent je wilt zijn; wat moet je (nog) verder ontwikkelen en wie of wat heb je daarvoor nodig?
Na de bijeenkomst ben je in staat om: