FMG Docent van het Jaar 2022

Milio van de Kamp, docent Interdisciplinaire Sociale Wetenschap is in 2022 verkozen tot FMG Docent van het Jaar. TLC-FMG interviewde Milio om zijn verhaal, doelen en ervaringen te horen. Milio vertelt zijn verhaal als eerstegeneratiestudent en zijn pad door het Nederlandse educatiesysteem heen. Hoe zet hij zijn ervaringen in als docent? Bekijk het hier in een interview met Milio.

Milio is wat ze noemen een ‘stapelaar’, wat inhoudt dat hij de verschillende treden van het educatiesysteem in Nederland heeft doorlopen. Hij begon op het MBO 3 en is uiteindelijk op de universiteit beland. Het stapelen wordt vaak gezien als een vorm van kansgelijkheid, waarbij iedereen die dat wilt de mogelijkheid heeft om door te groeien. Maar is dit wel zo? Volgens Milio zijn er andere barrières op de weg, en heeft lang niet iedereen de mogelijkheid om op de universiteit te belanden. ‘Ik heb ook heel veel klasgenoten van mij gezien die niet minder intelligent waren dan ik, maar door verschillende omstandigheden gewoon niet aan leren toekwamen.’

Milio legt uit hoe hij zijn ervaringen gebruikt in zijn onderwijs. Hij wil zijn studenten meegeven dat we juist een diverse blik op de samenleving nodig hebben. Milio zag in dat zijn inzichten die verkregen zijn door geleefde ervaringen, nuttig en waardevol waren. Hij kan sociale theorieën relateren aan zijn eigen ervaringen en zo een stap verder gaan dan de abstracte concepten alleen uit te leggen. Het is belangrijk om te blijven realiseren dat sociale wetenschap om échte mensen gaat met échte ervaringen.