Eerste Hulp Bij Onderwijs

EHBO voor docenten

Stel dat je op 1 A4 overzichtelijk tips, handvatten en achtergrondinfo kunt vinden voor het vormgeven van je onderwijs.
Dat kan nu! TLC ontwikkelt samen met docenten per onderwijsthema zogenaamde EHBO’tjes;  Eerste Hulp Bij Onderwijs.

Sanne Schreurs, onderwijskundige bij het Teaching & Learning Centre licht toe: “Docenten hebben vaak weinig tijd. Deze factsheets helpen om snel en puntsgewijs de informatie te bieden die zij nodig hebben. Per thema staat er overzichtelijk wat het is, waarom je het doet en hoe je het kunt doen. We hebben dit samen met docenten vormgegeven. Ik ga over de onderwijskundige achtergrond en de docent maakt de vertaalslag naar de praktijk.”

Thema’s
De EHBO’s behandelen thema’s zoals Activerende werkvormen, Toetsen, Kennisclips, Rubrics en meer. Voor een EHBO over activerend onderwijs werkte Sanne samen met psychiater Ellen Bosnak.
Zij ontwikkelt onderwijs in de bachelor en de master geneeskunde en geeft onder andere samen met Sanne de Workshop Activerende werkvormen.

Quickscan

“Als onderwijs niet echt je core-business is en je bent bezig om je lessen te ontwerpen, dan is deze EHBO heel handig”, legt Ellen uit. “Het biedt je een snelle inventarisatie, een quickscan en helpt je te prioriteren. Vanuit het theoretisch concept van Sanne hielp ik met de vertaalslag naar de praktijk. We wilden dat het voor de docent herkenbaar is en pragmatisch van opzet. Volgens mij doet het precies wat de titel belooft, het is echt een eerste hulp bij onderwijs.”

Activerende werkvormen
“Voor zowel docenten als studenten zijn activerende werkvormen heel waardevol. De link tussen de theorie en het toepassingsvermogen van studenten wordt echt groter met deze manier van lesgeven. Met deze tips en informatie kan iedere docent zijn of haar onderwijs actief maken, en dat is zoveel leuker lesgeven” zegt Ellen.

Ondersteuning
Heb je vragen over je onderwijs? Als docent kun je altijd terecht bij het TLC. Voor ondersteuning, meedenken en advies over onderwijs. “Ik heb ervaren dat het TLC je echt kan helpen met je onderwijs, ook op heel pragmatisch niveau, dus heb je als docent een vraag neem eens contact op met TLC.”

Waar

Je vindt de EHBO’s op de TLC – FdG community op Canvas. Ben je docent bij FdG, maar heb je nog geen toegang tot deze Canvas community, stuur een mail dan geven we je toegang tot deze pagina.

Naar de EHBO’s