Digitaal aanschuiven

covid-19
online onderwijs
hybride onderwijs

Bied een synchroon hybride oplossing: digitaal aanschuiven

In synchroon hybride onderwijs is een groep studenten op locatie aanwezig en volgt een groep studenten thuis tegelijkertijd online het college. Is het voor online deelnemende studenten essentieel om (een deel van) de fysieke bijeenkomst bij te wonen, maar leent het college zich niet voor interactie tussen de twee studentgroepen? Dan is deze een hybride werkvorm mogelijk een oplossing voor jou.  

Hybride alternatieven voor digitaal aanschuiven. Wil je graag de online studenten meer betrekken bij het college en leent je vak zich ervoor, dan kun je er ook voor kiezen om meer aandacht te besteden aan de online studenten tijdens je fysieke college of om in je college interactie met alle studenten te realiseren.  

Hoe werkt digitaal aanschuiven?

Alle hoorcollege- en werkcollegezalen zijn uitgerust met faciliteiten voor synchroon hybride onderwijs waarmee studenten digitaal kunnen aanschuiven bij je college. In de zalen wordt een camera met ingebouwde microfoon geïnstalleerd. Je verbindt je eigen laptop met deze camera en microfoon door middel van een kabel. Vervolgens log je in de Zoomsessie van het college in (zie de handleiding Zoom in Canvas) en kunnen de studenten die niet aanwezig zijn jou zien en horen. Ook kunnen zij bekijken wat je op het scherm in de zaal vertoont. Vragen uit de zaal zijn niet verstaanbaar voor studenten thuis, dus die kun je voor de duidelijkheid het beste even herhalen. Vanwege privacyredenen zijn de studenten in de zaal niet zichtbaar voor de online studenten. Je focus als docent ligt op de fysiek aanwezige studenten. 

Deze vorm van hybride onderwijs leent zich niet voor werkvormen waarbij veel verschillende studenten aan het woord zijn, omdat de microfoon niet gericht is op geluiden uit de zaal.

 

Opnames maken?

Het is mogelijk om via Zoom zelf opnames van colleges te maken. Je kunt ervoor kiezen om een deel of het geheel van de opname tijdelijk of gedurende de gehele looptijd van het vak ter beschikking te stellen via Canvas. Meer informatie over het uploaden van videobestanden in Canvas.

Het is in enkele hoorcollegezalen mogelijk om een webcollege te laten opnemen door de webcollegedienst. Zie hieronder voor welke zalen dit geldt en hoe je de dienst kunt aanvragen. Aan deze wijze van collegeregistratie zijn kosten verbonden.

 

Tips

  • Focus tijdens het college op de fysiek aanwezige deelnemers. Het is behoorlijk lastig om tijdens je college aandacht te hebben voor twee verschillende doelgroepen; studenten in de zaal en studenten thuis. Door je te richten op de aanwezige studenten bedien je in ieder geval die groep goed en dat kan de dynamiek van het college ten goede komen, waardoor ook de studenten thuis een interessantere bijeenkomst zien. 
  • Geef de online deelnemende studenten op andere momenten aandacht. Rond het college met de fysiek aanwezige studenten bijvoorbeeld eerder af zodat de online deelnemende studenten hun vragen ook aan jou kunnen stellen. Hierdoor krijgen ook deze studenten het gevoel dat zij onderdeel van de groep uitmaken.
  • Zorg ervoor dat de online deelnemers jou goed kunnen zien en verstaan.  Dit is van belang voor de concentratie en betrokkenheid.
  • Communiceer duidelijke verwachtingen richting beide studentgroepen. Het is belangrijk dat studenten van tevoren weten wat ze kunnen verwachten. In deze vorm van onderwijs beantwoord je tijdens het college geen vragen van studenten thuis.  

 

Ideeën

  • Maak de bijdrage van online deelnemende studenten in je onderwijs zichtbaar. Je kunt de studenten thuis de opdracht geven bepaalde vragen voor te bereiden en deze te delen onder een Discussie in Canvas. Deze vragen kun je dan als uitgangspunt van je college gebruiken.  
  • De betrokkenheid van studenten neemt toe als ze zich onderdeel van de groep voelen en elkaar kennen. Je kunt de studenten aan het begin van het blok een vragenlijstje laten invullen met persoonlijke vragen: waar ze zich op dat moment bevinden, wat ze verwachten van het vak, waar ze misschien tegenop kijken, waarom ze voor dit vak hebben gekozen, etc.  
  • Door studenten expert-rollen toe te kennen ontvangen zij verantwoordelijkheid, wat hen zal motiveren. Zo kun je per week een online deelnemende student aanwijzen die de discussie in Canvas leidt, of juist verantwoordelijk is voor het verzamelen van input.  
  • Geef de online deelnemende studenten een observatie-opdracht. Als er een discussie tijdens de werkgroep op locatie zal worden gevoerd kun je de online deelnemers van tevoren een paar vragen meegeven. Bijvoorbeeld: welke argumenten zijn het sterkst in de discussie? Of hoe kan de literatuur van deze week worden gekoppeld aan die argumenten? De studenten kunnen hun antwoorden dan achteraf met je delen.

 

Faciliteiten & ondersteuning

Alle onderwijszalen bieden faciliteiten voor synchroon hybride onderwijs waarmee studenten digitaal kunnen aanschuiven.

Hoorcollegezalen

Mogelijkheden

  • webcollegeregistratie (opname van het college)
  • semi-live streaming (20 seconden vertraging) via de webcollegedienst
  • live streaming via Zoom

Beschikbare zalen

  • OMHP C 0.17    
  • OMHP D 0.08 
  • OMHP D 0.09 
  • OMHP D 1.08 
  • OMHP D 1.09 
  • PCH 1.04 

Reserveren van deze zalen
Deze zalen kunnen op de gebruikelijke wijze via de facultaire roosteraar worden aangevraagd.  

Opname en semi-live streamen van webcolleges
Aanvragen van een opname van een webcollege in deze zaal (webcollege) gaat via het aanvraagformulier. 

Ondersteuning
Ondersteuning vindt op afstand plaats door de webcollegedienst. Bij storing schakelt die met de AV-dienst.

T: 020 525 1403
E: servicedesk-fs@uva.nl

 

Werkgroepzalen 

Mogelijkheden

  • live streamen via Zoom.
  • opname van het college via Zoom recording. Zie voor de mogelijkheden van het maken van een recording de helppagina Recording Layouts in Zoom.

Beschikbare zalen

  • alle BOL-werkgroepzalen
  • 2 facultaire werkgroepzalen: BG1 0.14 en BG1 0.16 (onder voorbehoud)

Reserveren van deze zalen
Deze zalen kunnen op de gebruikelijke wijze via de facultaire roosteraar worden aangevraagd.

Ondersteuning

Instructiefilmpje aansluiten webcam

Handleiding webcam in collegezaal

Ondersteuning vindt op afstand plaats door de AV-dienst. 

T: 020 525 1403
E: servicedesk-fs@uva.nl

Aan de slag met hybride middelen?