UvA Teaching & Learning Centres
ACTAAcademisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam
EBEconomie & Bedrijfskunde
FdGFaculteit der Geneeskunde
FdRFaculteit der Rechtsgeleerdheid
FGwFaculteit der Geesteswetenschappen
FMGFaculteit der Maatschapij- en Gedragswetenschappen
FNWIFaculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Heb jij een idee om je onderwijs te vernieuwen met ICT? Dan kan een Grassrootsbeurs je hierbij ondersteunen. Grassroots zijn kleinschalige, laagdrempelige projecten waarbij docenten (en/of studenten) met een ICT-toepassing het onderwijs verrijken, verbeteren en/of intensiveren. De resultaten van een Grassrootsproject worden direct in het onderwijs ingezet.
Een Grassrootsbeurs ondersteunt financieel en op andere manieren bij ontwikkeling van een onderwijsvernieuwing met een ICT-toepassing. Jaarlijks kunnen geïnteresseerden een vernieuwingsvoorstel indienen gerelateerd aan een bepaald ICT-thema of een ICT-thema naar eigen keuze. Ieder goedgekeurd voorstel ontvangt maximaal € 2.000 per betrokken docent.
De volgende aanvraagronde van de Grassrootsbeurs start op 8 februari 2024 en is vanaf dan hier aan te vragen. De aanvraagronde eindigt op 15 maart 2024.
Docenten, studenten en ondersteuners van de Universiteit van Amsterdam kunnen een aanvraag indienen. Voorwaarde hierbij is dat er altijd een docent betrokken is bij de aanvraag, zodat wordt geborgd dat het Grassrootsproject een plek krijgt in het onderwijs.
Dit zijn de criteria die worden gebruikt bij selectie van de aanvragen:
De aanvraagronde van de volgende Grassrootsbeurs start op 8 februari 2024. Je kunt je aanvraag vanaf dan hier online indienen. Als je een Grassrootsbeurs krijgt, dan start je je Grassrootsproject in een gezamenlijke start-slotbijeenkomst die in mei 2024 plaatsvindt.
Voor docenten die al een Grassrootproject hebben uitgevoerd en hun idee groter willen aanpakken, is er de Grassrootsbeurs Scale Up. Hiermee kunnen zij meer voor elkaar krijgen in hun onderwijs. Eind juni 2022 hebben we de eerste deelnemers van afgeronde Grassrootsprojecten uitgenodigd om een aanvraag voor een Grassrootsbeurs Scale Up in te dienen. De beurs bestaat uit een geldbedrag van € 35.000 en technische en didactische begeleiding.
Voor informatie kun je contact opnemen met Sjoukje Kerman (Projectmanager Onderwijsontwikkeling TLC Centraal).
Grassroots zijn kleine experimentele projecten met een ICT-toepassing, die rechtstreeks binnen het onderwijs uitgevoerd worden. Of het experiment nu geslaagd is of niet, het belangrijkste is dat ervan geleerd wordt en de resultaten gedeeld kunnen worden met anderen.
Iedere docent en student van de UvA kan een voorstel indienen. Ook medewerkers kunnen dit doen, maar een Grassrootsproject moet wel direct in het onderwijs gebruikt worden.
We moedigen samenwerking aan. Grassrooters kunnen veel van elkaar leren en we zien graag dat mensen die met dezelfde onderwijsvernieuwing bezig zijn elkaar weten te vinden. Zo hoeft niet elke docent of opleiding zelf het wiel opnieuw – of los van elkaar – uit te vinden. Daarom bieden we de mogelijkheid om met meerdere docenten samen een voorstel in te dienen. Het aangevraagde budget is verbonden aan het aantal vakken en/of opleidingen waar een vernieuwing wordt doorgevoerd. Zo heb je meer te besteden en kunnen inspanningen gebundeld worden.
Omdat een Grassrootsproject slechts een klein project is, is het belangrijk om een duidelijk doel en een tijdsplanning aan te houden. En te zorgen dat het niet te ambitieus is. Hoe kleiner en concreter een Grassrootsproject is, hoe hoger de kans op succes. Voor de individuele Grassroots geldt dat het aangeraden wordt om deze binnen drie maanden uit te voeren.
Vertegenwoordigers van TLC vormen de selectiecommissie. Deze commissie beoordeelt de voorstellen aan de hand van de criteria die op de Grassrootsbeurspagina aangegeven staan.
Deelnemers die een Grassrootsbeurs toegekend hebben gekregen, krijgen het geld op een WBS-nummer van de opleiding/faculteit gestort. De kosten voor een Grassrootsproject kunnen op dit nummer gedeclareerd worden. Studenten kunnen de gemaakte kosten via het declaratieformulier ‘personeel niet in dienst’ declareren.